ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом получи лицензия от ГИЯРУ за ПСЕ на енергоблок №3 на Южноукраинската АЕЦ

27.12.2019

Председателят на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна Григорий Плачков официално връчи на ръководителя на НАЕК „Енергоатом“ Павел Павлишин лицензия от 26 декември 2019 г. за извършване на дейности на етапа на жизнения цикъл „експлоатация на ядрената инсталация на енергоблок № 3 на Южноукраинската АЕЦ“.

 

 

Григорий Плачков отбеляза, че експлоатиращата организация е изпълнила всички изисквания за ядрена и радиационна безопасност за ПСЕ на енергоблок № 3 и благодари на екипите на НАЕК Енергоатом, ЮУАЕЦ, Госатомрегулиране и ДНСК НРС за свършената работа. Павел Павлишин изрази благодарност към председателя на Държавната агенция за атомно регулиране за високата оценка на работата на Дружеството, както и за активното участие на регулатора и ДНСК НРС за надзора за спазване на всички регулаторни и законодателни изисквания в процеса на удължаване на живота на ЮУАЕЦ-3.

За справка

Реакторната установка на енергоблок № 1 на Южноукраинската АЕЦ, чийто експлоатационен живот беше удължен през 2013 г., принадлежи към малката серия B-302, енергоблок № 2 към малката серия В-338, реакторните установки на всички останали енергоблокове ВВЭР-1000 на украинските атомни електроцентрали са от най-разпространената серия B-320.
На 23 декември Колегията на Държавния комитет за атомно регулиране единодушно взе решение да одобри Заключението на държавната експертиза по ядрената и радиационна безопасност на Доклада за периодичната преоценка на безопасността на блок 3 на ЮУАЕЦ .

Признава за обоснована възможността за безопасна експлоатация на блока и определи датата на следващата периодична преоценка на безопасността на този енергоблок – 10 февруари 2030 г.

Източник: https://www.unian.net/economics/energetics/10811069-energoatom-poluchil-licenziyu-gosatomregulirovaniya-na-prodlenie-resursa-energobloka-3-yuuaes.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари