ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЭЛ за първи път произведе толерантно ядрено гориво за енергиен реактор

26.12.2019

Плановете на горивния и енергийния дивизиони на Росатом са още през първото тримесечие на 2020 година да бъдат заредени произведените горивни сборки в един от реакторите на Ростовската АЕЦ.

 

 

Всяка от трите експериментални горивни касети (топлоотделящи сборки – ТВС) съответстващи на конструкцията на ТВС-2М съдържа дванадесет топлоотделящи елементи (ТОЕ) в „толерантен“ дизайн с две различни опции за облицовъчния материал, които са направени или от хромирана циркониева сплав, или от хром-никелова сплав от 42XNM. И двете опции правят тръбичките на ТОЕ по-устойчиви на прегряване поради използването на хром.

Пълноразмерните облицовки на ТОЕ от хром-никелова сплав са произведени в ПАО «МСЗ» (г. Электросталь), хромираното покритие е нанесено върху стандартните циркониеви тръбички, произведени от AO ЧМЗ (Глазов) от специалисти от Московския енергетичен институт (НИУ «МЭИ»). Конструктор – технологът на топлоотделящите елементи е ВНИИНМ им. А.А. Бочвара (Москва).

В състава на приемателната комисия, освен специалисти от АО «ТВЭЛ» и АО «ВНИИНМ», бяха включени представители на различни предприятия в ядрената промишленост, включително  АО ОКБ «Гидропресс» (конструктор на реактора ВВЭР-1000 и горивото ТВС-2M), както и оторизираната организация на  АО «Концерн Росэнергоатом» — АО «ВПО „ЗАЭС“.

Плановете за 2020 година

„Горивният дивизион на Росатом изпълни всички планове по програмата за толерантно гориво за 2019 г. На следващата година трябва да предприемем важна стъпка и да започнем паралелно тестване на образци не само в изследователския реактор, но и в търговски реактор с голяма мощност. Имайки всички необходими изчисления и обоснования на активната зона на реактора, ще тестваме върху работещ блок облицовките на топлоотделящите елементи без да променяме традиционния състав на горивото – уранов диоксид.
В същото време в изследователския реактор ще продължим да облъчваме твелове с различни комбинации от материали на тръбичките и горивните таблетки, както и да моделираме различни условия на експлоатация, включително и в режими на изменения на мощността. Резултатите от тези изпитания ще помогнат да се избере оптимално технологично решение” – отбеляза вицепрезидентът по научно-техническа дейност на АО «ТВЭЛ» Александр Угрюмов.

Източник: https://sdelanounas.ru/blogs/128876/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари