ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Преди 73 години бе пуснат първият в Евразия ядрен реактор Ф-1

26.12.2019

Това беше първият важен етап от създаването на съветската атомна бомба и по-нататъшното развитие на ядрената енергетика.

 

 

В чест на 73-ата годишнина от пускането на първия ядрен реактор Ф-1 в Евразия („Физически първи“) Александър Благов, директор на Института Курчатов, поздрави ветераните и младите курчатовци.
Пускът се е състоял на 25 декември 1946 г. под ръководството на Игор Василиевич Курчатов.

- Научният екип, ръководен от академик Курчатов, извърши верижна реакция на делене на уран, която послужи за начало на бързото развитие на ядрената индустрия. Това беше истински трудов подвиг на съветските учени – каза Александър Благов.

В 18:00 часа на 25 декември 1946 г. за първи път на Евразийския континент Игор Курчатов, заедно с персонала на лаборатория № 2 (в онези години така се е наричал Курчатовският институт), успява да осъществи контролирана верижна реакция на делене на уран. Това стана с помощта на изследователския ядрен реактор Ф-1, построен в покрайнините на Москва в района на Покровское-Стрешнево.

Пускането на реактора имаше фундаментално теоретично и практическо значение. Доказана е възможността за саморазвиваща се верижна реакция на делене в системата графит – естествен уран.
Установено е, че ядрената верижна реакция в реактора лесно се регулира чрез пръчки, способни да абсорбират неутрони.
Това беше първата успешна крачка към създаването на съветската атомна бомба.

Интересни факти

Решението да се ускори създаването на атомна бомба в СССР е взето през август 1945 г., веднага след американската атомна бомбардировка над японските градове Хирошима и Нагасаки. С решение на Държавния комитет по отбрана (ГКО) СССР № 9887сс/оп е създаден специален комитет, на който е възложено ръководството на цялата работа по създаването на атомната бомба.
Научното ръководство на дейностите по урана е възложено на Игор Василиевич Курчатов, 40-годишен, професор в Ленинградския физико-технически институт.

Дадени са му широки правомощия да привлича необходимите институти, конструкторски бюра и заводи, от които се нуждае, да извиква необходимите хора от армията или от военните заводи.
Още от първите дни той включва в решението на задачата най-талантливите и готови специалисти в предвоенната им дейност – Юрий Харитон, Яков Зелдович, Георги Флеров, Исаак Кикоин и Абрам Алиханов. Те определиха две основни области на работа: създаването на ядрен реактор за производство на плутоний и разделянето на изотопите от природен уран..

Появата на такъв изследователски реактор Игор Курчатов постави на първо място. Беше необходимо да се потвърди принципната възможност за реализиране на верижна реакция върху природен уран и да се подготви следващата стъпка – създаването на промишлен реактор.

Създаване на реактора Ф-1

След получаване на достатъчно количество уранови блокове и графит с необходимата чистота в Лаборатория № 2, започна изграждането на изследователския реактор Ф-1.
А на 25 декември е реализиран първият му пуск. Цялата грандиозна пос ложност работа в разрушена от войната страна отне само 16 месеца. В доклада си до ръководството на СССР Игор Курчатов пише: „Атомната енергия вече е подчинена на волята на съветския човек!”

Вместо заключение

Ф-1 стана основа за развитието на много области на ядрената наука и промишленост: съветската ядрена енергетика, военноморския и цивилния флот, медицината.
През 2016 г. в сградата на реактора беше открита експозиция, в която са представени исторически прибори и научно оборудване от 40-те години на минлия век.
Множество фотографии и документи, лични досиета на курчатовците участници в създаването на реактора Ф-1 отразяват великата история за създаването на съветския ядрен проект.

Източник: https://iz.ru/958215/dmitrii-istomin/kurchatovskii-pervenetc-73-goda-nazad-byl-zapushchen-iadernyi-reaktor-f-1

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари