ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва въведе допълнителни ограничения за закупуване на електрическа енергия от БелАЕЦ

24.12.2019

Президентът на Литва Гитанас Науседа подписа промените в предложените от него и приети от парламента закони, които предвиждат допълнителни мерки за предотвратяване на навлизането на електроенергия от Беларуската атомна електроцентрала в Литва, съобщава службата на ръководителя на литовската държава.

 

 

 

В съобщението, позовавайки се на думите на Науседа, се отбелязва, че измененията ще предоставят на правителствените служби допълнителни лостове за защита срещу продажбата на електроенергия, произведена в небезопасни ядрени централи.

„Заедно с отговорните органи ние ще наблюдаваме ситуацията на пазара на електроенергия и ще бъдем готови да направим допълнителни предложения, ако е необходимо, за да защитим интересите на литовската държава и жителите на Литва“, цитира пресслужбата на Науседа.

Президентът на Литва също обеща, че ще се стреми да ускори синхронизирането на енергийните мрежи на страната със западноевропейските мрежи и непрекъснато ще повдига въпроса за отхвърлянето на закупуването на електроенергия от изграждащата се БелАЕЦ на двустранни и многостранни срещи с лидери на страните-членки на ЕС и страните партньори.

Според канцеларията на литовския президент, срещата на високо равнище на ЕС, проведена в Брюксел на 12–13 декември, предвижда изискването всички проекти, разработени от трети страни в съседство на ЕС, да отговарят на международните стандарти за околна среда и безопасност.

Още подробности на: https://news.21.by/economics/2019/12/23/1948339.html

Tags: ,

One Response to Литва въведе допълнителни ограничения за закупуване на електрическа енергия от БелАЕЦ

  1. Росен on 25.12.2019 at 17:40

    И тия са същите, да не казвам какви, като австрийците. Ония пък бяха против Темелин, ама с радост купуват и внасят евтин ток от там.
    А най-странното е, че седалището на Международната Агенция за Атомна Енергия (МААЕ) е точно в столицата на настроената най-силно срещу атомната енергия – Австрия.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари