ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – „Энергоатом“ ще получи лицензия за промишлена експлоатация на гориво от Westinghouse в рамките на два месеца

23.12.2019

ГП „НАЭК“ Энергоатом „ в края на декември – началото на януари може да получи лицензия за промишлената експлоатация на горивото от Westinghouse, тъй като ядреният регулатор няма възражения срещу използването на това гориво, заяви председателят на Държавната инспекция за ядрено регулиране (ГИЯРУ) Григорий Плачков по време на публично изслушване за удължаване на живота на енергоблока № 3.

 

 

 

Той отбеляза, че на 23 декември 2019 г. ГИЯРУ ще вземе решение и за продължаване на експлоатацията на енергоблок № 3 на ЮУАЕЦ през свръхпроектния период въз основа на резултатите от периодичната преоценка на безопасността.
Според Плачков по време на обществените обсъждания населението, живеещо в 30-километровата наблюдавана зона, подкрепи удължаването на живота и експлоатацията на енергоблок № 3 на ЮУАЕЦ.

Енергоблок № 3 на ЮУАЕЦ беше първият, на който активната зона на реактора беше изцяло заредена с гориво от Уестингхаус.
Изпълняващият задълженията на Президента на „Энергоатом“ Павел Павлишин отбеляза, че това не се е отразило радикално на дейностите, които се извършваха за ПСЕ на енергоблока.

„Нямаше никакви особености, горивото си е гориво. То е лицензирано. Просто различен производител, различни изчисления“, каза Павлишин.

За справка

През 2018 г. енергоблок № 3 на Южноукраинската АЕЦ беше първият енергиен блок в Украйна, който започна да работи изключително с горивото на компанията Westinghouse.
По време на ППР, който завърши на 16 юли 2019 г., 163 модифицирани горивни касети TVS-WR от Westinghouse бяха заредени в активната зона на реактора на енергоблока.

На 17 декември в Южноукраинск бяха проведени публични изслушвания по въпроса за удължаване на живота на енергоблок № 3 на Южноукраинската атомна електроцентрала.
Събитието беше организирано от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ). Тези изслушвания станаха знакови за компанията, тъй като за първи път удължаването на ресурса на енергоблок става преди изтичане на проектния му ресурс.
ЮУАЭС-3 е единадесетият ядрен енергиен блок в Украйна, чийто ресурс ще бъде продължен.

По време на ремонтната кампания през 2019 г. активната зона на реактора на пети блок на Запорожската АЕЦ също беше напълно заредена с гориво от Westinghouse.

Източник: https://elektrovesti.net/68873_energoatom-v-techenie-dvukh-mesyatsev-poluchit-litsenziyu-na-promyshlennuyu-ekspluatatsiyu-topliva-westinghouse

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари