ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия / Атомпроект трябва да оправдае цената на бързия реактор BN-1200

17.12.2019

Ако руският конструктор на атомни електроцентрали „Атомпроект“ може да оправдае конкурентоспособността на реактора за бързи неутрони BN-1200, решението да се продължи с изграждането на пилотна централа на площадката в Белоярск може да бъде взето в началото на следващото десетилетие, заяви държавната ядрена корпорация „Росатом“.

 

 

 

Научноизследователската и развойна дейност по проектирането на централата е планирана да приключи до края на 2021 г., а през 2022 г. Росатом ще реши дали да продължи или не строителството, което може да започне през 2025 година.

Владимир Асмолов от Росатом каза миналия месец, че Русия смята, че цената на изграждането на бързи реактори с мощност 1200 MW ще бъде сравнима с цената на реакторите VVER-1200, които Росатом вече изгражда в Русия и в чужбина.

„В нашата стратегия 2022 година се определя като преломна точка за вземане на решение за изграждането на BN-1200“, каза той.

Русия разполага с два натриеви охлаждани реактора с бързи неутрони в търговска експлоатация в Белоярск в централна Русия – Белоярск-4 с BN-800 и Белоярск-3 от по-малката конструкция BN-600.

През 2015 г. Русия заяви, че изграждането на планирания енергоблок с  BN-1200 е отложено най-малко до 2020 г., като държавният ядрен оператор Rosenergoatom посочи необходимостта от подобряване на горивото за реактора и постави под въпрос икономическата ефективност на проекта.

Rosenergoatom е планирал да построи два блока BN-1200 в Белоярск с начало на търговска експлоатация, планирано до 2025 година.
Но строителството зависи и от резултатите от експлоатацията на пилотния четвърти енергоблок (БН-800) в Белоярската АЕЦ, който започна търговска експлоатация през октомври 2016 година.

Източник: https://www.nucnet.org/news/atomproekt-asked-to-justify-cost-of-bn-1200-fast-reactor-12-1-2019

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари