ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ възобнови санкциите срещу иранското ядрено съоръжение във Фордо

16.12.2019

Руското външно министерство нарече това решение „грубо нарушение на международните задължения“.

 

„Правилното ниво на обогатяване на уран за най-голямата спонсорираща тероризма държава в света е нула“, заяви по-рано държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, като обяви възстановяването на санкциите. Той обясни, че американската страна е взела подобно решение в отговор на поредното намаляване на иранските задължения по ядрената сделка.

Четвъртият етап от този процес беше именно възобновяването на обогатяването на уран във Фордо. Това съоръжение, като част от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), трябваше да бъде преработено така, че да може да се използва изключително за мирни цели. По-специално с модификацията на две каскади от газови центрофуги от 2017 г. се занимаваше с руска компания, която е част от Росатом, но след решението на иранските власти работата беше спряна.
Външното министерство остро осъди позицията на Вашингтон и обеща, че в крайна сметка проектът все пак ще бъде завършен, но първо трябва да прецените потенциалните отрицателни последици от санкциите. Държавният департамент на САЩ не отговори на въпроса дали Русия ще бъде засегната от възстановяването на ограниченията относно Fordo.

Техеран обяснява намаляването на задълженията си с факта, че европейските страни по ядрената сделка не изпълняват нейните условия. Иран отбеляза, че ако споразуменията се спазват, всички стъпки могат да бъдат отменени.

Източник: https://echo.msk.ru/news/2554609-echo.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари