ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как да съхраняваме електроенергията? – Африканският неядрен проект на Росатом

16.12.2019

Зимбабве – Литият от находището „Аркадия”днес се използва главно в производството на оптично стъкло и техническа керамика с ултра ниско съдържание на желязо.
Обаче, пазарът на акумулаторни батерии за мобилна техника се превръща в най-динамичния пазар на литий и интересите на „Росатом” към „Аркадия” са свързани с него.

Тази седмица африканските източници съобщиха, че регистриран в Австралия африкански производител на литиеви проспективни ресурси (Prospect Resources) подписа меморандум за разбирателство с руската енергийна компания Uranium One за 90-дневен изключителен период за завършване на цялостен правен преглед на „Prospect” и нейните предприятия с оглед на придобиване на собствен капитал – контролен пакет акции (51%).
Uranum One на Росатом днес е един от най-големите производители на уран в света с разнообразно портфолио от активи по целия свят, включително в Казахстан, САЩ и Танзания. Сега, много вероятно, и в Зимбабве.

 

Основният актив на Prospect е литиевата мина „Аркадия”, на 38 километра източно от зимбабвайската столица Хараре, на която правителството е предоставило специален статут на икономическа зона, имайки предвид стратегическото й значение за националната минна индустрия. Очаква се добивът на полезни изкопаеми до 2023 година да възлезе на стойност 12 милиарда долара.

„Аркадия” има запаси от 26,9 милиона тона руда със съдържание на литиев оксид 1,3%.
Актуализираната окончателно технико-икономическа обосновка (DFS) на проекта Arcadia lithium-tantalum, която се появи тази седмица, увеличи прогнозните приходи от проекта, както и продължителността на използване на мината, като същевременно намали очакваните капиталови разходи.

Още много подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2807379.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари