ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС отделя 3,2 милиарда евро за производство на акумулаторни батерии в големи мащаби

14.12.2019

Европейската комисия одобри в понеделник 3,2 милиарда евро държавна помощ за научни изследвания и иновации в областта на батерийните технологии, които ще бъдат отпуснати на седем държави от Европейския съюз.

 

 

 

Страни, участващи в проекта: Белгия, Германия, Италия, Полша, Финландия, Франция и Швеция.

Всяка отделна държава ще предостави предварително определена сума, като максималният размер на тези средства е за Германия около 1,25 милиарда евро, а за Франция – 960 милиона евро. Това са основните страни донори. Италия ще отдели около 570 милиона, Полша около 240 милиона, Белгия около 80 милиона, Швеция около 50 милиона и Финландия около 30 милиона евро.

Очаква се към 3,2 милиарда евро държавно финансиране да се добавят 5 милиарда евро частни инвестиции. Завършването на целия проект е планирано за 2031 година.

„Производството на акумулаторни батерии в Европа е от стратегически интерес за нашата икономика и общество поради потенциала му по отношение на чистата мобилност и енергия, създаването на работни места, устойчивостта и конкурентоспособността … Одобрената помощ ще осигури изпълнението на този важен проект без прекалено изкривяване на конкуренцията“, каза Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията.

Консорциумът, който ще получи финансиране, се състои от 17 компании, включително малки и средни предприятия. Те ще работят заедно с над 70 външни партньори от Европа, включително изследователски институти.

Консорциумът цели да насърчи развитието на високо иновативни и екологично устойчиви технологии на литиево-йонни батерии с дълъг експлоатационен живот и кратко време на зареждане.
Очаква се участниците в проекта да въведат най-модерните иновации по цялата верига за създаване на стойностни батерии, отбелязва Европейската комисия.
Това се отнася за целия жизнен цикъл – от добива и преработката на суровини, производството на съвременни химически материали, разработването на акумулаторни елементи и модули, интегрирането им в интелигентни системи, до рециклирането и повторната употреба на използвани батерии.

Още през 2017 г. Европейската комисия даде началото на създаването на «Европейския акумулаторен алианс» (European Battery Alliance), което доведе до разглеждания проект.

Още мнго важни подробности вижте на: https://elektrovesti.net/68725_es-vydelyaet-32-mlrd-evro-na-sozdanie-krupnomasshtabnogo-proizvodstva-akkumulyatorov

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари