ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомният ледоразбивач „Арктика“ излезе на морски изпитания

13.12.2019

На 12 декември, в Санкт Петербург излезе на морски изпитания атомният ледоразбивач «Арктика», изграден в Балтийската корабостроителница по поръчка на „Росатом”.

 

Универсалният атомен ледоразбивач „Арктика“ по проект 22220 започна морски изпитания днес, 12 декември. Както се съобщава на уебсайта на „Росатом”, ледоразбивачът се придвижва от причала на Балтийската корабостроителница – АО «Балтийский завод» към Финския залив.

Посочва се, че в рамките на морските изпитания, по-специално, трябва да се проверят приетите алгоритми за работа на електрическата силова установка на витлото и маневрените характеристики на ледоразбивача от резервните дизелови генератори.
Освен това тестовете трябва да позволяват проверка на: баластната система на кораба, навигационното оборудване, системата за поддържане на жизнените условия, устройството за закотвяне; също трябва да се отработи спускането на лодката.

„Росатом” съобщава, че на 14 декември „Арктика” трябва да се върне в пристанището. Заключителният етап на морските изпитвания засега е насрочен за март-април догодина.

За справка

Атомният ледоразбивач „Арктика“ по проект 22220 бе заложен през 2013 г., а пускането на вода стана през 2016 г.
Разработва се в Балтийския завод по поръчка на „Росатом”.
Дължината на ледоразбивача е 173,3 метра, ширина – 34 м, височина – 15,2 м, мощност – 60 MW (на валовете); максималната ледопроходимост на кораба е 2,9 метра, водоизместимост – 33 540 тона, численост на екипажа – 53 души; Очаква се експлоатацията на „Арктика” да продължи 40 години.

Още много подробности на: https://rosatom.ru/journalist/news/atomnyy-ledokol-arktika-vyshel-na-khodovye-ispytaniya/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари