ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF и Veolia създадоха съвместно предприятие за извеждане от експлоатация на графитни реактори

12.12.2019

Френските компании ЕDF и Veolia създадоха съвместно предприятие, наречено Graphitech, което ще отговаря за извеждане от експлоатация на ядрени реактори, които използват графитен забавител.

 

Според съобщение на Violia, в света съществуват около 60 такива реактори, а освен за Франция, от компанията са готови да работят и за нуждите на Обединеното кралство, Испания, Италия, Литва и Япония.

Досега са демонтирани само два подобни реактора, тъй като това е изключително сложен процес както от гледна точка на дизайна им – подреждане на графитни слоеве вътре в реактора, така и от гледна точка на обема на материалите, които трябва да бъдат изведени от експлоатация.

От Veolia уточняват, че ще се разработват машини за дистанционна работа за разрушаване на сложни, мащабни бетонни и метални конструкции и инструменти за извличане на активирани графитни тухли.

Първата цел на Graphitech ще е да предостави на EDF оптимизиран сценарий за извеждане от експлоатация на реактор A2 от АЕЦ „Шинон“ във Франция.

 

Три реактора с газово охлаждане работеха на площадката в Шинон от началото на 60-те години. Chinon A1, A2 и A3 са затворени съответно през 1973, 1985 и 1990 г. Частичното им демонтиране е завършено през 1984, 1992 и 2007 г.

Подробности на: https://www.veolia.com/en/newsroom/press-releases/edf-and-veolia-announce-creation-graphitech

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари