ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – АО «ТВЭЛ» спря работата по модифициране на газовите центрофуги в обекта Фордо за производство на стабилни медицински изотопи

07.12.2019

Във връзка с пристигащите запитвания от руски и чуждестранни медии ТВЕЛ АД счита за необходимо да изясни позицията си относно участието си в проекта Fordo в Иран.

 

От 2017 г. специалистите на ТВЕЛ АД работят по проект за модифициране на две каскади от газови центрофуги в съоръжението Fordo за производство на стабилни изотопи на телур и ксенон за медицински цели.

Работата се извършваше в съответствие със Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) от 14 юли 2015 г., като редовно се информира Международната агенция за атомна енергия и Съвместната комисия по СВПД.

На 6 ноември 2019 г., като част от следващия етап на намаляване на доброволните задължения на Иран по СВПД, урановият хексафлуорид беше пуснат в две каскади от газови центрофуги в съоръжението на Fordo, които са разположени в същата зала както и каскадите, които трябва да бъдат модифицирани за производството на стабилни медицински изотопи.
Това прави технологично невъзможно по-нататъшното изпълнение на проекта на ТВЭЛ АД за модифициране на двете каскади от газови центрофуги в съоръжението Fordo за производство на стабилни медицински изотопи.

Обогатяването на уран и производството на стабилни изотопи не могат да се извършват в едно помещение, тъй като следи от уран неизбежно ще се появят във въздуха и върху оборудването, което е несъвместимо с използването на получените изотопи за медицински цели.

За да възобновяване на тези работи, ще е необходимо да се спрат и демонтирате каскадите, на които се извършва обогатяване на уран, както и да почистят напълно помещенията и оборудването.

Докато не бъдат изпълнени тези условия, работата по проекта от руската страна е спряна. Иранска страна е информирана.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари