ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ITER – Строителството на сградата на най-големия реактор излиза на финалната права

04.12.2019

Наскоро бе монтирана последната опора и покрива на сградата, в която ще се реализира най-големия и амбициозен експеримент в областта на термоядрената енергетика.

 

 

 

Сега група инженери вече започнаха работа в тази сграда. Те сглобяват и свързват някои от възлите в единната конструкция на реактора за термоядрен синтез ITER.

Този проект се изпълнява от 1985 г. и целта му е да създаде експериментален реактор, в който да протичат бързи реакции на термоядрен синтез, подобни на протичащите в недрата на слънцето. И изследванията и експериментите, проведени в реактора ITER, в крайна сметка трябва да доведат до появата на практически неизчерпаем източник на чиста енергия.

Реакторът ITER (Международен термоядрен експериментален реактор) е термоядрен реактор тип токамак, в създаването на който участват хиляди учени и инженери от 35 страни.
Реакторите на Токамак имат кръгла тороидална камера, в която се създава пръстен от високотемпературна плазма от водородни атоми. Плазмата се свива с помощта на магнитно поле, генерирано от електромагнити със свръхпроводящи намотки, нейната плътност и температура се покачват до стойности, при които започват да се извършват реакции на термоядрен синтез, освобождавайки огромни количества енергия.

Разработчиците на реактори тип токамак винаги са изправени пред редица технологични проблеми, свързани с осигуряването на стабилността на плазмения шнур, нагряването на плазмата до свръхвисока температура и задържането й за време, което е достатъчно за започване на реакциите на термоядрен синтез.

В света има доста експериментални реактори тип токамак, на които постоянно се провеждат експерименти и изследвания.
Например в реактора на британската компания Tokamak Energy миналата година беше получена плазма, нагрята до температура от 15 милиона градуса по Целзий.
А в китайския експериментален свръхпроводящ реактор Токамак (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) през 2016 г. плазмата се задържа за рекордните 102 секунди, а миналата година бяха достигнати температури на плазмата от около 100 милиона градуса по Целзий.

Всички съществуващи реактори обаче са много далеч от възможностите на реактора ITER. Новият реактор ще работи с плазма, плътността на която е поне 10 пъти по-висока от максималната плътност, получена до момента. Освен това, по-големия обем плазма, държан в реакторната камера, предоставя повече възможности за започване на реакции на термоядрен синтез.
Стойността на очакваното енергийно „производство“ на реактора ITER, което ще бъде на нивото от 500 MW, също е голяма. За сравнение, настоящият рекорд, поставен през 1997 г. в съвместния европейски реактор (Joint European Torus), е 16 MW.

Според този източник етапът на свързване на милионите части в един единната конструкция на реактора ще отнеме пет години. А първата плазма ще бъде „запалена“ в камерата на реактора ITER приблизително през 2025 година.

Подробности на: http://www.ecolife.ru/infos/agentstvo-ekoinnovatsijj/50928/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари