ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреното гориво от АЕЦ „Фукушима-1″ ще бъде изцяло изнесено до 2031 година

03.12.2019

Японското правителство планира да завърши премахването на всичкото отработено ядрено гориво до 2031 г., което сега се намира в охлаждащите басейни на шестте блока на аварийната атомна електроцентрала Фукушима-1.
Това се посочва в преработената средносрочна пътна карта на ликвидационните работи в централата, одобрена в понеделник.

 

Според агенцията Kyodo сега в ядрената централа има повече от 4,7 хиляди използвани горивни сборки. Те са силно радиоактивни и се нуждаят от постоянно охлаждане. Сградите на енергоблоковете обаче бяха сериозно засегнати от цунамито и са нестабилни, поради което е опасно да се съхраняват там голямо количество радиоактивни материали.

Специалистите планират да преместят отработеното ядрено гориво в по-надеждни басейни, но все още не са определени начините за по-нататъшното му обезвреждане. Предвижда се цялостното демонтиране на АЕЦ „Фукушима-1″ да приключи около 2050 г., пише ТАСС.

По-рано беше съобщено, че Япония възнамерява да излее в Тихия океан водата, използвана за охлаждане на повредените реактори на Фукушима-1.
Властите твърдят, че това няма да създаде проблеми за безопасността на хората и морските организми.

За справка

Земетресението с магнитуда 9.1, което се случи на 11 март 2011 г. и последвалото цунами, доведоха до мащабни разрушения и технологични аварии, включително разтопяването на активната зона на реакторите в атомната електроцентрала Фукушима-1.
Тази авария беше призната за най-голямата за 25 години след катастрофата в Чернобил.

Източник: https://tass.ru/obschestvo/7243291

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари