ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Запорожската атомна електроцентрала внедрява риск-информирано управление на конфигурацията на АЕЦ

02.12.2019

В Запорожската атомна електроцентрала продължава работата по оптимизиране на техническото обслужване и ремонтите на базата на риск-информирано управление на конфигурацията на АЕЦ.
Проектът, който се изпълнява на блок 2 като част от международната техническа помощ от правителството на САЩ, стартира на площадката на Запорожската АЕЦ през февруари миналата година.

Основната му цел е да се увеличи коефициентът на използване на инсталираната мощност (КИИМ) чрез извършване на ремонтите на системите, важни за безопасността, когато блокът работи на мощност и да се намали продължителността на планираните превантивни ремонти (ППР), без да се намалява нивото на безопасност.

Разработване на критерии за подбор на системи и оборудване за оптимизиране на ремонтите, определяне на списък от тях за извършване на техническо обслужване и ремонти при работа на блока на мощност – тези задачи бяха сред приоритетите на специалистите от централата при стартирането на проекта. И вече въз основа на тези критерии е съставен списък на оборудването, чието ремонтиране може да се извършва по време на работа на блока на мощност.

„Днес са идентифицирани 12 системи, по които е възможно да се извършват ремонти при работа на енергоблока на мощност. Симулира се въвеждането на монитор на риска в опитно-промишлен оексплоатация.
Направен е анализ и на следващия ремонт на енергоблок № 2, продължителността на който зависи от четири важни дейности: подмяна на автономната климатизация, модернизация на проточната част на турбината, на системите за управление на резервните дизелови генератори и ремонт на дизел-генераторите.
Две от тях могат да бъдат оптимизирани с помощта на компенсиращи мероприятия, за сметка на които времето за ремонт се намалява “, заяви Александър Игнатченко, заместник главен инженер по ядрена и радиационна безопасност.

Опитът на САЩ и други страни показва, че въвеждането на риск-подходи може значително да повиши безопасността на атомните електроцентрали.
А също и за подобряване на икономическите показатели на атомните електроцентрали, тъй като увеличаването на коефициента на използване на инсталираните мощности (КИИМ) намалява разходите за производство на електроенергия.

Още много подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-193999?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-+%

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари