ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” започва изграждането на експериментален реактор на разтопени соли

01.12.2019

„Росатом“ започва да строи изследователски реактор на разтопени соли в базата на Железногорския минно-химически комбинат.

 

 

Процесът ще отнеме най-малко 10 години, но при успех това ще е революция в енергетиката и екологията.

На първия етап се предвижда създаване на изследователска инсталация, от която ще бъдат получени първоначални данни за проектирането на реактора, който ще има мощност, достатъчна за доизгаряне на така наречените второстепенни актиниди – америций, кюрий и нептуний.
Именно тези елементи са основна причина за високата радиоактивност на остатъчния материал след преработката на отпадъците от отработено ядрено гориво.

Създаването на такъв реактор ще позволи сериозен напредък при решаването на въпроса за утилизиране на опасни ядрени отпадъци.
„Това е крайно амбициозна задача. Такъв обект засега няма никъде в света. Отначало предстои създаване на изследователски реактор за отработване на технологията. Към голям реактор с мощни параметри ще преминем, след като прецизираме технологията“, заяви Андрей Каплиенко, генерален директор на Научно-изследователския и конструкторски институт за енерготехника ( АО «НИКИЭТ им. Н.А. Доллежаля»).

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/11/28/99544

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари