ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изключително: Унгария направи искане пред ЕС за смекчаване на правилата за лицензиране на ядрени съоръжения, за да ускори разширяването на АЕЦ „Paks”

28.11.2019

Унгария изпрати законопроект до Европейската комисия (ЕК), с който иска да смекчи правилата за ядрена безопасност в страната, за да ускори разширяването на АЕЦ „Пакш“, съобщи „Ройтерс“.

 

 Унгарският премиер Виктор Орбан и руският президент Владимир Путин се ръкуват след пресконференция след разговорите им в Будапеща, Унгария, 30 октомври 2019 г.

Проектът е на стойност 12 млрд. евро, а за реализирането му отговаря Русия.

Унгария иска да разшири АЕЦ „Пакш“, която в момента е с мощност от 2 GW, като изгради два нови енергоблока с руски реактори ВВЕР с мощност по 1,2 GW всеки.

Страната чака позволение от Брюксел да започне дейностите по изкопа и фундаментa, преди проектът да получи зелена светлина от ЕК.
Това обаче противоречи на действащите правила, които предвиждат частично лицензиране, само след издаване на основно разрешение за строеж.

Петер Кадеряк, държавен секретар към унгарското министерство на иновациите и технологиите, заяви: „Опитваме се да съкратим времето за изпълнение на проекта, като изцяло спазваме ядрената безопасност“.

Подробности на: https://www.reuters.com/article/us-hungary-nuclearpower-exclusive/exclusive-hungary-makes-eu-bid-to-soften-nuclear-licensing-rules-to-ease-paks-expansion-idUSKBN1Y01WQ

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари