ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” – Внезапно спря шести блок – обновена

26.11.2019

Шести блок беше внвзапно изключен от енергийната система.

 

 Събитието е станало малко след 7 часа.

Шумът от изпусната пара в атмосферата при отварянето на БРУ-А се е чул и в града.

На сайта на централата няма никаква информация.

Ще се наложи да изчакаме за подробности.

Около 9 часа блокът бе включен в паралел с енергийната система на страната.

 

Мисля, че този път всички системи са отработили ситуацията съгласно проектните алгоритми.

И официалното информационно съобщение, подадено от АЕЦ „Козлодуй“:

—————–

26.11.2019 ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ

В 7:11 часа на 26.11.2019 г. генераторът на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе изключен автоматично след сработване на защита на блочните трансформатори.

Изключването е предшествано от автоматично повторно включване на електропровод „Петрохан” на около 65 км от АЕЦ „Козлодуй”.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

След направена проверка на системите и съоръженията на шести блок бе потвърдено, че те работят нормално, и в 9:03 часа блокът отново бе включен към електроенергийната система на страната.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

——————

Tags: , ,

3 Responses to АЕЦ „Козлодуй” – Внезапно спря шести блок – обновена

 1. TSO on 26.11.2019 at 22:26

  Кратък анализ без коментар, само с пояснения, базиран единствено на написаното в „информационното съобщение“.

  07:11 – Автоматично повторно включване (за краткост АПВ) на елепктропровод „Петрохан“. Тук е необходимо пояснение, защото изявлението на централата е леко объркващо. Преди да настъпи събитието АПВ е необходимо да възникне късо съединение (КС) по дадения електропровод (ЕП), на някакаво разстояние от АЕЦ (65 км. в конкретния случай), което да бъде ликвидирано чрез изключване на засегнатата от КС фаза на ЕП и след безтокова пауза, необходима за разкъсване на дъгата в мястото на КС и дейонизиране на средата, да се пристъпи към АПВ. Не е ясно от написаното в информационното съобщение дали повторното включване е било „успешно“ или е последвало трифазно изключване на ЕП;

  07:11 – „генераторът на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе изключен автоматично след сработване на защита на блочните трансформатори“.
  Занимателна по своята същност сентенция, но в рамките на догадките може да се предположи, че в някакъв момент след АПВ на ЕП, някоя от защитите на блочните трансформатори, вероятно електрическа, сработва и изключва блочните трансформатори във всички възможни точки на електрическо свързване с други елементи. Една такава точка е връзката между генератора и блочните трансформатори, но далеч не е единствената електрическа връзка. Би следвало блокът да е преминал в този момент на резервно захранване;

  08:00 – Начало на работния ден за инженерния персонал на АЕЦ;

  08:01 до 09:03 – Тук има висока наситеност на събития. Направа на проверка на системите и съоръженията на шести блок. Потвърждаване на факта, че те работят нормално. Решение от страна на ръководството на АЕЦ за последващи действия. Уведомяване на АЯР за установената причина. Захранване на блочните трансформатори от външно електрозахранване. Преминаване на захранване на блока от блочни трансформатори. Довеждане на турбината до работни параметри. Включване в паралел на турбогенератора. Пределна организираност, събраност и т.н.

  Не хора, а свръхчовеци работят там!

  • Росен on 28.11.2019 at 0:02

   Хм, ето още едно уточнение. Според линка, този ЕП свързва АЕЦ Козлодуй с подстанция София Запад и е ремонтиран между 21.10.2019 и 27.10.2019.
   http://www.eso.bg/?did=95#Ремонтна%20програма%20за%202018%20г.
   Интересно е, дали по време на ремонта по ЕП нещо не е възстановено, или причината може да е другаде?

   • TSO on 28.11.2019 at 7:53

    Къси съединения по елетропроводи стават постоянно и по различни причини. Понякога това е свързано с некачествен ремонт, понякога с атмосферни влияния, понякога с човешка намеса. Всеки ЕП има защити, които разпознават и успешно ликвидират всички видове КС, както и някои „нестандартни“ състояния. При изпълнението на определени условия се изпълнява АПВ, като то може да бъде успешно или не. При всички положения, когато има действие на друга защита, която не е отговорна за зоната в която се е появило КС, се счита, че коментираната защита е действала неселективно и причината за това трябва да се намери, анализира и отстрани. От заявлението на АЕЦ следва, че това е направено. Или казано конкретно – причината за изключване на блочните трансформатори е намерена, анализирана и отстранена. При това – в зашеметяващо кратък срок.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари