ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сенатът на Нигерия призовава за изграждане на атомни електроцентрали в страната

25.11.2019

На 20 ноември 2019 г. сенатът на парламента на Нигерия отправи апел до правителството на страната, който призова правителството да обмисли включването на ядрената енергетика в националната ядрена програма.

 

 

Като отделен елемент Сенатът поиска от правителството да разреши на Нигерийската комисия за атомна енергия да започне преговори с доставчици на реакторни технологии за изграждането на бъдеща атомна електроцентрала.

Преди няколко години Агенцията за ядрено регулиране на Нигерия (NNRA) се свърза с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) с уведомление за плановете за възможно изграждане на ядрени генериращи мощности до 4 GW до 2025 г. (в действителност е ясно, че реалното време за въвеждането им в експлоатация ще бъде изместено към по-късни дати).

В отговор на това обръщение, МААЕ организира две мисии в Нигерия през 2015 г., където установи, че системата за готовност за аварийни ситуации в Нигерия като цяло отговаря на стандартите за безопасност на МААЕ.

Инициатор за приемането на това обръщение беше сенаторът Ал-Макура Танко (Al-Makura Tanko), който свърза необходимостта от решаване на проблема с недостига на електроенергия в Нигерия. Известно е, че Нигерия по брой на населението (205 милиона души) е на първо място в Африка и на седмо място в света, а населението продължава да нараства. Според сенатора, евентуалните нужди на страната от електроенергия вероятно ще достигнат 30 000 MW инсталирани мощности през 2020 и 78 000 MW през 2030 година.

За справка

Според Световната ядрена асоциация производството на електроенергия в Нигерия възлиза на 32 TWh през 2017 г., от които 83% са от изкопаеми горива, а 13% са от ВЕЦ.

В момента в Африка има само една работеща атомна електроцентрала Коберг в Южна Африка.
През 2018 г. беше обявено и началото на строителството на АЕЦ „Ел Дабаа“ в Египет по руския проект, но истинските строителни работи там все още са в процес на подготовка.
Редица африкански страни също имат изследователски реактори и обявиха планове за изграждане на атомни електроцентрали.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/11/22/99351

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари