ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Капитален ремонт с мащабна модернизация започва в енергоблок № 1 на Калининската АЕЦ

24.11.2019

На 23 ноември 2019 г. първи блок на Калининската АЕЦ е спрян за капитален ремонт с мащабна модернизация на важни системи за период от около девет месеца.

 

В момента енергоблок № 1 има разрешение от Ростехнадзор да работи в удължения период до 2025 година. След успешното приключване на всички операции, срокът на експлоатацията му може да бъде удължен до 2044 година.

Според главния инженер на КалАЕЦ Александър Дорофеев основната цел на предстоящите мероприятия е техническото обновяване на енергоблока с цялостна модернизация и подобряване на техническите характеристики на оборудването, което е пряко свързано с подобряване на безопасността и стабилността на блока.

„Политиката за модернизация ни позволява да повишим нивото на безопасност на работещите ядрени енергийни блокове и да подобрим тяхната ефективност, да осигурим повишаване производството на електроенергия и непрекъснато електроснабдяване на потребителите“, каза А. Дорофеев.

Сред важните работи са модернизацията на автоматизираната система за управление на технологичните процеси (АСУ ТП), електрическото оборудване – подмяната на блоковия трансформатор, статора на турбогенератора и кабелното стопанство на енергоблока, както и монтирането на автоматизирана система за радиационен контрол (АСРК), капитален ремонт на реакторната установка и на турбината.

За подпомагане на ремонтните дейности ще бъдат създадени работни групи от ключовите специалисти на предприятието, както и от специализирани външни организации.

Общо над 2 хиляди представители на организации-подизпълнители, проектантски институти и заводи-производители на оборудване и около 900 специалисти от собствения ремонтен персонал ще вземат участие в мащабните дейности.

Особено внимание през периода на ремонта ще бъде обърнато на културата на безопасност и охраната на труда.

Източник: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/news/33481/

Tags: , ,

One Response to Капитален ремонт с мащабна модернизация започва в енергоблок № 1 на Калининската АЕЦ

  1. Росен on 24.11.2019 at 17:01

    Енергоблок 1 на Калининската АЕЦ е един от най-старите 1000МВе енергоблокове. Строителството му е започнало през 1977, и е пуснат през 1984 година.
    В Калининската АЕЦ на 4 енергоблок е поставен старият реактор, който беше на площадката на АЕЦ Белене.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари