ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна не планира да купува електроенергия от Беларуската АЕЦ

24.11.2019

На среща на беларуско-украинската група за сътрудничество в сектора на горивата и енергетиката бяха обсъдени въпроси за вноса на електроенергия: прогнозира се, че през 2020 г. Украйна ще внесе 2,1 милиарда kWh от Беларус.

 

Украинската страна обаче подчертава, че не се обсъжда въпрът за внос на електроенергия от БелАЕЦ.
Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна.

„Електричеството е приоритет“, заяви министърът на енергетиката и опазването на околната среда в Украйна Олексий Оржел. – БелАЕЦ трябва да започне работа през февруари, може да се появи излишък от електроенергия.
Разбира се, трябва да се вземат предвид определени обеми на междудържавния обмен в енергийния сектор“.

В прессъобщение на украинското министерство се подчертава: вносът на електроенергия в БелАЕЦ не е бил обсъждан по време на заседанието на работната група. Констатиран е само фактът на прекомерното производство на електроенергия на беларуския пазар след началото на експлоатацията на БелАЕЦ. Но „Украйна няма намерение да купува подобни излишъци“, заявяват от министерството.

Източник: http://news.21.by/other-news/2019/11/23/1930305.html

Tags: ,

2 Responses to Украйна не планира да купува електроенергия от Беларуската АЕЦ

 1. Росен on 24.11.2019 at 17:15

  Те пък много ще знаят какъв е произходът на тока, който внасят.
  Същата работа като австрийците, който са против АЕЦ Темелин, но с радост внасят евтино електричество от Чехия.

  • TSO on 24.11.2019 at 22:32

   Не съвсем. Просто от статията не става съвсем ясно какъв е казусът. Нека разясня. Беларус няма синхронен излаз към ENTSO-E. Тя е синхронна с Русия, Украйна и Прибалтика. Съседката на Беларус, Литва, е твърдо против АЕЦ в Островец по ред явни и не толкова явни причини. Като пример може да се каже, че отказът от покупка на електроенергия от Беларус и прекратяването на преноса от Русия ще предизвикат дефицит, който ще е повод за пазарлъци с ЕС за финансиране на енергийни мостове, връзки и т.н. с Полша, с трети страни, с космоса ако щете…

   В същия момент Русия, когато реши да строи АЕЦ в Беларус, смяташе чрез този свой акт да вкара собствена войска, под предлог охрана на централата, както и да прекрати доставките на газ, защото той е лесен за продаване и със стабилна валутна цена. Да подчертая, Русия има вяли планове за присъединяване към ENTSO, но освен политическите трудности има и чисто технически проблеми, които нямат решение без руски мощности на територията на ЕС, които да работят като регулатори на обмена и да подтискат възникващите нискочестотни колебания в енергийните потоци. Това е услугата, която би могла да направи руската система интересна за Европа.

   Идеята на Путин, с която Лукашенко не се съгласи, бе всички излишъци да отиват към Русия, като тя ги „купува“ по неясна цена. Нормалната логика също е против такова решение, защото кредитът си е кредит, „процентите“ си текат, а непродадените излишъци са си чиста загуба за кредитополучателя. И още преди две години техен министър на енергетиката плахо заяви, че те ще си търсят пазари, ще си набавят средства и ще си връщат кредита както е по план. Това доведе до лека нервност в руското ядрено лоби, но приеха, че още не се знае – знае ли се, и нищо не последва.

   Сега пускът на тази АЕЦ, макар и отложен с няколко месеца, все пак ще се състои. С други думи, проблемът с профицита на електроенергия е съвсем назрял. И тук Украйна, която активно продава електроенергия към ЕС, подчертава намеквайки или намеква подчертавайки, че тя „за просто така“ няма да обслужва „съветски“ интереси, макар и чрез трета държава. В разговорите се изисква ясно да се подчертае, че излишъци ще има, както и това, че никой няма да се интересува да ги купува в рамките на братската взаимопомощ. Но ако политическият уклон на Беларус се промени, то е възможно ЕС да прояви интерес към тази електроенергия (чети по-горе за нуждата от „регулаторна“ мощност в границата на района на обслужване) и тогава вече ЕС ще помоли Украйна за съдействие в повишаването на стабилността и сигурността на мрежата и доставките. И без това обменът на Украйна с Полша е мост с еднопосочно движение, какво пречи да се добави сигурност в този поток?

   За политическите очаквания след пуска ще се коментира по-натам, но има и такава линия, която всеки гъне в своята посока.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари