ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Модернизираният до 2034 година, енергоблок № 2 на Колската АЕЦ е включен в мрежата

22.11.2019

На 20 ноември енергоблок № 2 на Колската атомната електроцентрала беше включен в мрежата, след като получи разрешение от Федералната служба за екологичен, технологичен и ядрен надзор (Ростехнадзор) за експлоатацията му в съответствие с действащата лицензия.

Модернизацията на енергоблок № 2 на АЕЦ „Кола“ беше извършена 279 дни, за да се удължи живота му за още 15 години – до 2034 г. Всички ремонтни дейности бяха завършени в края на октомври, след което беше извършен комплекс от изпитания на блока при работа на мощност.

На 13 ноември енергоблок № 2 бе спрян с разрешена заявка за периода на разглеждане на техническата отчетна документация от Федералната служба за екологичен, технологичен и ядрен надзор (Ростехнадзор).
Този ред е задължителното условие и последният етап от процедурите за контрол, потвърждаващи качеството на извършената работа и безопасната работа на реакторната установка.

В момента и четирите енергоблока на АЕЦ „Кола“ са в работа. В съответствие с диспечерския график – натоварването е 1420 MW. Нивото на радиационния фон в района на централата е 0,07 µSv/h, което съответства на стойностите на естествения фон.

За справка

Колската АЕЦ осигурява електроенергия на повече от половината потребители в Мурманска област, а удължаването на живота на енергийните блокове от първия етап (първи и втори – б.р.) е важна държавна задача, която позволява не само да се запази високото ниво на енергийно снабдяване на задполярния регион, но и да се реализират големи индустриални проекти в близко бъдеще, както и да се създадат нови работни места.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/11/21/99306

Б.Р. – Нека не забравяме, че първи и втори блок на Колската АЕЦ са братя близнаци на нашите трети и четвърти блок.
Къде сме ние?

Tags: ,

One Response to Модернизираният до 2034 година, енергоблок № 2 на Колската АЕЦ е включен в мрежата

  1. Росен on 24.11.2019 at 17:10

    И не само близнаци, а и по-стари дори от нашите първи и втори блокове…

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари