ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Немските енергийни концерни възнамеряват да строят ядрени реактори във Великобритания

08.10.2011

Водещите немски концерни RWE и E.ON активизират плановете си за строителство на ядрени реактори във Великобритания. Към това ги подтикват многомилиардните финансови загуби, които ще понесат в резултат от отказването на Германия от ядрената енергетика.

“Ние продължаваме да набираме специалисти и губим почти милион лири на седмица. В Германия значителна част от населението се обявява против АЕЦ, като тук в същото време може да се отчете растяща поддръжка” – заявява генералният директор по строителството на ядрени реактори на британското подразделение на RWE Фолкер Бекерс в интервю за Bloomberg, коментирайки плановете за развитие на бизнеса във Великобритания.

Според августовското допитване на British Science Association, 61% от британците са готови да поддържат строителството на нови ядрени реактори, ако това ще помогне да се подобри енергийната независимост на страната.

През март правителството на канцлера на Германия Ангела Меркел прие решение за незабавно закриване на 25 % от АЕЦ в страната. Пълното отказване от ядрената енергетика на Германия трябва да стане до 2022 г. Това заплашва с многомилиардни загуби собствениците на АЕЦ, сред които са концерните E.ON, RWE, EnBW и Vattenfall.

Според изследване на консултантската компания Arthur D. Little, пълното разкомплектоване на 17-те подлежащи на закриване АЕЦ с последващото довеждане на състояние на зелена поляна ще струва не по-малко от 18 милиарда евро.

На фона на това немските концерни активно тръсят възможности да увеличат участието си в проекти извън граница. RWE и E.ON понастоящем имат поръчки за строителство на два от осемте ядрени реактора, построяването на които беше обявено през октомври миналата година от английските власти. Става въпрос за АЕЦ в Уелс и в западна Англия. Началото на строителите работи на първия блок е планирано за 2015 г.

“Във Великобритания E.ON и RWE заедно с британската компания Horizon Nuclear Power са учредители на съвместно предприятие, в рамките на което се предполага строителството на нови АЕЦ” – потвърждава представителят на E.ON в Дюселдорф Себастиан Хайндрих.

Между другото, на немците на брега на Облачния Албион има много силни конкуренти. Заявки са строителство и доставка на оборудване за АЕЦ имат също и британската Centrica, френските Electricite de France и GDF Suez, и испанската Iberdrola.

Около 20 % от използваната енергия във Великобритания се получават от 10 АЕЦ, пет от които обаче по план ще бъдат закрити в това десетилетие. Техните мощности трябва да бъдат компенсирани с нови по-съвременни и безопасни реактори, като стойността на всеки от тях се оценява на 6 милиарда лири.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари