ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран очаква да си сътрудничи с МААЕ за разследване на инцидентa за отказ на достъп на един от инспекторите на агенцията

09.11.2019

Техеран очаква с нетърпение да работи с МААЕ за разрешаване на инцидента с временно задържане и недопускането на инспектор на агенцията в иранския обект в Натанц.
Това съобщи в четвъртък постоянният представител на Иран към международните организации във Виена Казем Гариб Абади.

„Бихме искали МААЕ да си сътрудничи с нас, за да изясним този проблем“, цитира агенцията IRIB Broadcasting Corporation.

Гариб Абади добави, че „агенцията е отговорила положително на предложението за сътрудничество“.

Хронология

Той отбеляза, че по време на срещата на МААЕ в четвъртък „представителят на Иран представи пълната хронология на инцидента от влизането на експерта в обекта до заминаването му от страната“.
„В момента ние разследваме този въпрос с агенцията“, подчерта Гариб Абади.
Той каза още, че „инцидентът е свързан с въпроса за сигурността и няма нарушаване на правата на агенцията“.

„Нашите детектори определиха, че този инспектор може да има опасни материали с него. Освен това няколко устройства посочиха това наведнъж“, каза иранският представител.

Иранската организация за атомна енергия заяви, че към момента на проверката на входа на обекта се задействало оборудване, което показва наличието на „съмнителни“ вещества и материали. След това акредитацията на инспектора за проверки е отменена.

Източник: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/7090748

Б.Р. – Съществуват множество детектори за откриване на взривни вещества. Почти всичките се основават на откриване наличието на пари на азотни съединения под формата на амониев нитрат или на други, които са  част от класическите взривни вещества.
Така наречените азотни детектори са неразделна част от пропускния режим.

Когато бяха въведени в атомните централи имаше куриозни случаи – например, ако някой си е торил царевицата с амониева селитра преди да дойде на работа.

Постепенно излизат подробности с инспекторката на МААЕ. Според специалистите с които разговарях, деиствията и са били напълно непрофесионални. Отказала е да съдейства на органите на реда, а вместо да обясни и да се съгласи на лична проверка – демонстративно е изтичала до тоалетната и внимателно си е измила ръцете. Когато се е върнала, датчиците вече не са сработвали.
Обидила се е и е поискала да си върви във Виена.

Чудя се – тия хора не ги ли инструктират за поведението им в подобни ситуации?!

Tags: ,

One Response to Иран очаква да си сътрудничи с МААЕ за разследване на инцидентa за отказ на достъп на един от инспекторите на агенцията

  1. Красимир Христов on 10.11.2019 at 0:23

    Експертите по сигурността се надпреварват да дават предположения, но официално становище на МААЕ засега няма.
    Все пак звучи правдоподобно и версията за наличие във високопоставената инспектока на агенцията на необяваена включена звукозаписваща апаратура: https://golos.ua/i/716113.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари