ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран произведе първата партида обогатен уран

08.11.2019

Всичките дейности в ядреното съоръжение „Фордо“ са под наблюдението на експерти на МААЕ, казват иранските медии.

 

Иран получи първата партида обогатен уран в подземното ядрено съоръжение във Фордо след прекъсване след сключването на ядрената сделка през юли 2015 г. Това съобщи агенция Mehr в четвъртък, 7 ноември.

„Подаването на газ в центрофугите и производството на обогатен уран започна в първите минути на четвъртък“, се казва в съобщението.

Това е първата партида уран, получена след възобновяването на експлоатацията на обекта като част от следващата фаза за намаляване на изпълнението на задълженията на Иран по Съвместния комплексен план за действие (СКПД) по ядрената програма.

Работата се извършва под надзора на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), отбелязва агенцията.

За това стана известно ден преди Иран да започне да подсава два тона уранов хексафлуорид (UF6) в центрофугите на ядрения обект във Фордо.
Това всъщност отбелязва началото на четвъртия етап за намаляване на задълженията на Техеран по ядрената сделка.

От своя страна САЩ осъдиха решението на Иран да възобнови обогатяването на уран в подземно съоръжение във Фордо и заплашиха Техеран с „максимален натиск“.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари