ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЕЛ ще доставя гориво за новите енергоблокове на АЕЦ „Сюдайпу“ (Xudabao, Xudapu) в Китай – прессъобщение

07.11.2019

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, сключи договор за доставка на ядрено гориво за бъдещите Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюдайпу“ с китайските компании CNEIC, CNLNPC и CNSP, които са част от Китайската национална ядрена корпорация CNNC.

 

 

Договорът включва доставка на топлоотделящи сборки за началното зареждане в реакторите, както и за последващи презареждания.
Координацията на преговорите по договора се осъществяваше от „Русатом Оверсиз“.

Двата нови енергоблока с руски дизайн от поколение „три плюс“ с реактори ВВЕР-1200 ще бъдат построени на площадката на АЕЦ „Сюдайпу“ в провинция Ляонин, Североизточен Китай. През юли 2019 г. ТВЕЛ и китайските партньори подписаха договор за доставка на гориво за аналогичните Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“.

„Между „Росатом“ и Китайската национална ядрена корпорация в продължение на много години се развива стратегическо партньорство, в това число и в ядрения горивен цикъл.
Това включва не само доставка на гориво за реактори ВВЕР, но и сътрудничество при производство на гориво с руски дизайн в Китай. ТВЕЛ осигурява технологичното развитие на линията за производство на гориво за ВВЕР в Ибинския горивен завод, внедряване на удължени горивни цикли в китайските енергоблокове с реактори ВВЕР и участва при създаване на гориво за китайски реактори на бързи неутрони.
Тези проекти се изпълняват в рамките на междуправителствени споразумения и протоколи и полагат основата за нашето дългосрочно сътрудничество в атомната сфера за десетилетия напред“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

„Заедно с китайските партньори извършихме значителна по обем работа по подготовка на подписването на пакета договори за изграждане на АЕЦ „Сюдайпу“ и АЕЦ „Тянван“, и за демонстрационния китайски реактор на бързи неутрони CFR-600.
Вече сме пристъпили към реализиране на тези споразумения и обсъждаме осъществяването на нови съвместни проекти“, заяви президентът на „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари