ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран разкри подробности за предстоящото обогатяване на уран във Фордо

06.11.2019

От 6 ноември Техеран ще започне обогатяване на уран в завода на Fordo, където този процес беше спрян с ядрена сделка - на 2%. Това заяви Али Акбар Салехи, вицепрезидент и ръководител на Иранската организация за атомна енергия, съобщи агенция ISNA във вторник, 5 ноември.

 

 

 

Според него обогатяването ще започне от 2%. „Вече обогатявахме на инсталацията във Фордо до 2%. Сега имаме и достатъчно обогатен уран до 5%, но ако свърши, можем да продължим обогатяването според графика “, обясни Салехи.

Той добави, че този процес ще се извършва в присъствието на инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

По-рано във вторник иранският президент Хасан Рухани обяви, че за четвърти път от 6 ноември републиката ще откаже да изпълни задълженията си по Съвместния комплексен план за действие (СВПД) за ядрената програма и ще започне да използва центрофуги за обогатяване на уран във Фордо, като им подава газ (UF6).

Според Рухани производството ще спре, след като страните по ядрената сделка се върнат към изпълнението задълженията си.

Според сделката ядрено съоръжение във Фордо е трябвало да бъде преобразувано в център за производство на стабилни изотопи и обогатяването на уран в него е трябвало да се прекрати.

СВПД по ядрената програма на Техеран беше подписана от Иран, САЩ, Руската федерация, Китай, Великобритания, Франция и Германия през лятото на 2015 г.
Според документа Техеран се отказва да развива ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите.

През май 2018 година, обаче, САЩ обвиниха Иран в обогатяване на уран и разработване на ядрено оръжие и обявиха, че ще се оттеглят от СВПД. След което Вашингтон многократно възобновяваше старите санкции и обяви нови мерки срещу Техеран.
Иранските власти отричат обвиненията, твърдейки, че МААЕ контролира разработките.

На 8 май 2019 г. иранският лидер обяви спирането на част от задълженията и даде на страните по сделката 60 дни, за да се върнат към нейното изпълнение.
На 7 юли започна втората фаза на пркратяването.
Иран обеща да намали задълженията си на всеки 60 дни, докато другите страни по споразумението не започнат да се придържат към постигнатите споразумения.

Източник: https://iz.ru/940017/2019-11-05/v-irane-raskryli-podrobnosti-predstoiashchego-obogashcheniia-urana

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари