ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от аварията на руския ядрен военен дълбоководен апарат „Лошарик“ в Баренцово море – подробности

04.11.2019

Секретната дълбоководна атомна електроцентрала „Лошарик“ беше изтеглена на буксир до Северодвинск за ремонт

 

 

Дълбоководната атомна електроцентрала AS-31 (Лошарик), повредена от пожар на 1 юли, бе изтеглена в центъра за ремонт на кораби „Звездочка“ (Северородвинск), съобщава ТАСС, като се позовава на източник във военнопромишления комплекс.

След аварийна ситуация в Баренцово море, когато загинаха 14 моряци-подводничари, апаратът беше доставен във военноморската база в Североморск, за да се проучат причините за катастрофата.

Обхватът на ремонтните дейности и тяхната продължителност ще станат ясни след извършването на дефектация на повредената специална подводница в „ Звездочка “, каза събеседникът на агенцията и отказа коментар.

По-рано друг източник заяви пред ТАСС, че Лошарик ще бъдед изтеглен за възстановяване през есента. Тогава събеседникът уточни, че първо водата ще се изпомпа от подводницата и ще се извърши дефектация на корпуса от титан и помещенията.
Източникът отбеляза, че по предварителни данни системите на AS-31 са претърпели значителни щети.

За справка

Аварията в дълбоководния подводен апарат с атомна електроцентрала, който се намираше в акваторията на морския полигон на Северния флот в Колския залив на Баренцово море, стана на 1 юли.
В резултат на това загинаха 14 офицери. Моряците бяха специалисти, провеждащи изследвания на хидросферата. Подводничарите бяха служители във военно поделение, разположено в Санкт Петербург. Загиналите моряци бяха погребани на 6 юли на Серафимовското гробище в Санкт Петербург под троен залп на почетния караул.
Техните гробове са разположени до мемориала на жертвите на подводницата „Курск”.

Според предварителното разследване пожарът е избухнал в акумулаторния отсек.
След запалването на борда, екипажът все още е можело да бъде евакуиран с подводницата-носач, но предпочел да действа в строго съответствие с „Ръководството по борба за оцеляване”.
Според участниците в разследването, подводницчарите до последно са се борили за оцеляването на станцията, като са изразходвали всички налични средства за гасене на пожар на борда.

Източник: https://www.dp.ru/a/2019/11/02/Atomnuju_stanciju_Losharik

 

Tags: , ,

One Response to Ехо от аварията на руския ядрен военен дълбоководен апарат „Лошарик“ в Баренцово море – подробности

  1. Красимир Христов on 04.11.2019 at 21:53

    Много интересни подробности ще намерите : https://www.youtube.com/watch?v=lBxby0I4cdc и на : https://www.youtube.com/watch?v=KGffLcSDAcw

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари