ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом завърши първата фаза на реакторните изпитания на руско толерантно гориво

01.11.2019

В ГНЦ НИИАР (г. Димитровград, Уляновска област) беше завършена първата фаза на реакторните изпитания на експериментални горивни касети (топлоотделящи сборки – ТВС) на базата на толерантно ядрено гориво, произведено от Русия.

 

 

 

Подробности

През януари 2019 г. две горивни касети с различни топлоотделящи елементи, съответстващи на с горивни елементи ВВЭР и PWR бяха заредени във водните контури със съответните водно-химични режими на многофункционалния изследователски реактор – МИР.
Всяка горивна касета съдържа 24 топлоотделящи елемента (ТОЕ, твел) с четири различни комбинации от облицовъчни материали и горивен състав. Горивните таблетки са направени от традиционен уранов диоксид, както и от уран-молибденова сплав с повишена плътност и топлопроводимост. Като материали на облицовката на горивните пръти (топлоотделящите елементи) се използва циркониева сплав с покритие от хром или от хром-никелова сплав.

След първия цикъл на облъчване и двете горивни касети бяха извадени от реактора. Предварителният им преглед, извършен от специалисти на ВНИИНМ им. А.А. Бочвара, не разкри никакви промени в геометрията на ТОЕ, нито увреждане на повърхността им.
По няколко горивни елемента от всяка горивна касета бяха извадени за по-нататъшни следреакторни изследвания от специализираните лаборатории по материалознание, резултатите от които ще помогнат да се определи оптималната комбинация от материали.
Вместо отстранените твелове в горивните касети бяха поставени нови не облъчени за по-нататъшно тестване в реактора МИР.

„Проектът за създаване на руско толерантно гориво се движи по план. През 2020 г. възнамеряваме да разширим програмата на реакторните изпитания и да заредим партида експериментални горивни сборки с отделни топлоотделящи елементи във „толерантна“ версия в една от руските атомни централи с реактори ВВЭР-1000.
Освен това в бъдеще можем да обмислим използването на перспективни нови материали за горивните таблетки и за облицовките на ТОЕ“, заяви Александър Угрюмов, вицепрезидент по научно-техническата дейност на АО «ТВЭЛ».

Толерантно гориво?

Толерантното гориво (англ. – Accident Tolerant Fuel) е ядрено гориво, устойчиво на тежки над-проектни аварии в АЕЦ свързани със загуба на топлоносител в реактора. Дори в случай на нарушение на извеждане на топлина от активната зона, толерантното гориво трябва да поддържа целостта си достатъчно дълго време, без да възниква пароциркониева реакция, която предизвиква отделянето на водород (Фукушима – б.р.).
Внедряването на противоаварийното гориво има ключово заначение за  извеждането на системната безопасност и надеждността на ядрената енергетика на ядената енергетика на качествено ново ниво.
В Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ» научно-изследователската и развойна работа по създаването на толерантно гориво се осъществява и координира от ВНИИНМ носещ името на. А.А. Бочвара.

Още подробности на: https://www.ruscable.ru/news/2019/10/31/V_Rosatome_zavershilasy_pervaya_faza_reaktornyx_is/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари