ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строителната площадка на ЛАЕЦ-2 са издигнати стените на резервоарните помещения в обстройката на сградата на реактора.

31.10.2019

В строящия енергоблока № 2 на Ленинградската АЕЦ беше реализирано едно от ключовите събития за годината – завърши строителството на сградите (обстройката) около сградата на реактора за инсталирането на една от най-важните защитни системи за безопасност – системата за пасивно отвеждане на топлината от парогенераторите (СПОТ ПГ).

 

Работите по армиране и бетониране се извършиха от специалистите на организацията-подизпълнител в продължение на два месеца. През това време са положени около 800 кубически метра бетон от кота +59.850 до +67.500 метра

Именно в тази част на сградата на реактора ще бъдат разположени аварийните резервоари за отвеждане на топлината от парогенераторите, което е много по-високо от нивото на самото оборудване и позволява естествената циркулация на охлаждащата течност в контура на СПОТ ПГ.

„Вътре в обстройката ще се намират отделни елементи на пасивни системи за отстраняване на топлината от парогенераторите и от защитната обвивка на ядрения остров.
Това е важно оборудване, предназначено да гарантира безопасността на енергоблока в случай на извънпроектни аварии, поради което строителните конструкции трябва да гарантират неговата защита срещу възможни екстремни външни влияния. За целта използваме особено здрав бетон, характеризиращ се с устойчивост на замръзване и водонепроницаемост.
Следващият етап на работа е облицовката на стените на четирите резервоара на системата за аварийно отстраняване на топлината от парогенераторите”, отбеляза П. Иванов.

В съответствие с графика, съоръжаването на обстройката трябва да приключи през декември тази година – преди началото на изпитанията на херметичната обвивка на реакторната сграда на строящия се енергоблок № 2 – ВВЭР-1200.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-192739

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари