ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” предложи на Баку създаване на център за ядрена наука и технологии

22.10.2019

Русия е предложила на Азербайджан да разгледа въпроса за създаване на Център за ядрена наука и технологии, съобщи пред журналисти в Белград генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

 

 

 

„Енергетиката на Азербайджан е интересна от гледна точка на заместването на вътрешното потребление на газ и нефтени продукти и съответно освобождаването им за износ. Може би не е дошло времето, когато това ще бъде икономически привлекателно за страната.
Но ние предлагаме на нашите азербайджански партньори, както и тук – в Сърбия, да разгледат въпроса за създаване на съвременен център за ядрена наука и технологии за интересите на медицината, селското стопанство и научната дейност. Направили сме съответното предложение и Азербайджан ще го проучи“, заяви Лихачов.

Той съобщи още, че много страни от Близкия изток, както и от Латинска Америка, имат интерес към ядрената енергетика и в частност – към плаващи АЕЦ.
„Бразилия и Аржентина проявиха интерес към тази тема, възможно е и чилийските партньори да участват в консултациите“, каза Лихачов.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/10/19/98374

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари