ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МВФ изчисли данъка върху CO2, който ще спаси планетата

20.10.2019

Според изчисленията на Международния валутен фонд, само тази трудна мярка ще осигури достатъчен темп на декарбонизация на икономиката.
Но правителствата на развитите страни трябва да вземат трудно решение, a не всички са готови за реформи.

За да избегне катастрофални климатични промени, човечеството трябва да предприеме строги мерки за ограничаване на емисиите на парникови газове. Според доклада на Международния валутен фонд, най-ефективният от тях може да бъде повишаване на данъците върху въглеродния диоксид.

Целта на данъка върху въглеродните емисии е да се увеличи стойността на „мръсната“ енергия и транспорт, като направи прехода към зелените технологии по-привлекателен от икономическа гледна точка.
Въпреки това, днес средната ставка на такъв данък е само 2 долара на тон CO2, което очевидно не е достатъчно за декарбонизация, отбелязва Phys.org.

Според изчисленията на МВФ, за да се изпълнят целите на Парижкото споразумение и да се поддържа повишаването на температурата на ниво 2°C, е необходимо значително да се увеличи цената на емисиите. В страните, които произвеждат най-много парникови газове, данъчната ставка на въглерода трябва да нарасне до $75 на тон CO2до 2030 година.

Според експерти реформите ще засегнат дори онези държави, които не са пряко засегнати.
За да бъдат в крак с научно-техническия прогрес и да бъдат конкурентоспособни, те ще трябва да се откажат от изкопаемите горива.

МВФ отбелязва, че в началните етапи рязкото увеличение на данъка върху въглеродните емисии може да се отрази неблагоприятно върху развитието на икономиката.
Например, цените на въглищата ще се повишат повече от три пъти, а цената на електроенергията ще нарасне с 30% в Канада и 70–90% в Австралия. В повечето страни цените на бензина също ще се повишат – средно с 5-15%.

В дългосрочен план, обаче, въвеждането на висок данък ще бъде от полза. В допълнение към предотвратяването на климатичната катастрофа, тази мярка ще направи въздуха по-чист. Само в Китай това ще спаси 750 000 живота за 10 години.

За съжаление, все още правителствата и обществото в развитите страни не могат да се договорят относно мерките за борба с глобалното затопляне.
Например във Франция плановете за повишаване на въглеродния данък над 50 долара доведоха до бунта на „жълтите жилетки”.
В Съединените щати редица законодатели предложиха да инвестират значителни суми в декарбонизацията на икономиката. Но докато страната се управлява от администрацията на Доналд Тръмп, който я извади от Парижкото споразумение, тези планове са нереални.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/mvf-rasschital-razmer-naloga-na-so2-kotoryi-spaset-planetu?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари