ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО – Ръководството на АЯР посети площадка „Радиана”

19.10.2019

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране – ст. н.с. д-р Лъчезар Костов заедно със зам.-председателя Борислав Станимиров и експерти от Агенцията посетиха площадка „Радиана“ на 17 октомври 2019 г.

 

 

 

Те бяха запознати с хода на строителството на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО).

Изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, и Ира Стефанова – главен инженер на специализираното поделение, отговорно за хранилището, показаха основните елементи на бъдещото съоръжение и информираха за актуалния статус на изграждането.

 

 

 

Ръководството на ядрения регулатор пряко наблюдава дейности и беше информирано, че е пред завършване първият етап – до кота 51.5, на льосоциментовата възглавница, която е една от основните инженерни бариери срещу разпространението на радионуклиди в околната среда.

Строителството на НХ РАО започна преди малко повече от две години и се изпълнява според одобрения технически проект, който е разработен на базата на водещия световен опит в изграждането на подобни съоръжения. Хранилището ще бъде разположено в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй“.
Финансирането на първия етап от НХ РАО се осъществява с безвъзмездна помощ на Международен фонд „Козлодуй“, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Очаква се първият етап да бъде приключен през 2021 година.

За справка

Националното хранилище ще бъде екологично съоръжение, изградено по най-модерни съвременни технологии и в съответствие с най-строгите изисквания на Международната агенция за атомна енергия.
С изграждането на НХ РАО България ще се нареди сред напредналите страни, които експлоатират хранилища за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци и ще изпълни дълга на държавата към обществото за безопасно и устойчиво управление на този тип отпадъци.

Tags: , ,

One Response to ДП РАО – Ръководството на АЯР посети площадка „Радиана”

  1. Петър Пенчев on 09.11.2019 at 16:00

    Защо тайните край АЕЦ „Козлодуй“ продължават … било ги страх че аз огласявам недъзите им чрез медиите…

    https://www.eurochicago.com/2019/11/penchev-vas/

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари