ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Пълната себестойност на електроенергията произвеждана от АЕЦ непрекъснато намалява

16.10.2019

NEI публикува доклад “Ядрените разходи в контекст”

Този документ описва двигателите на разходите за производство на електроенергия с използване на ядрената енергия – капитал, операции и разходи за гориво, както и икономическия натиск, пред който са изправени атомните електроцентрали,  също и въздействията от преждевременното им затваряне.

Средната обща стойност за производство на електроенергия от АЕЦ в САЩ през 2018 г. е била 31,88 долара за MWh, което е с 7,1% по-малко от 2017 г. и почти 25% по-малко от 2012 г., се казва в доклад на Института за атомна енергия (NEI).

Според американската агенция за енергийна информация, средната стойност на електроенергията, която включва и други източници като ВЕИ, природен газ и въглища, за същото време нараства със 7,5%.

Общите разходи за производство на електроенергия включват капиталовите разходи, горивото и експлоатационните разходи – всичко, необходимо за производство на електроенергия в АЕЦ.
Свиването на общите разходи за производство с 25% спрямо 2012 г. се дължи на свиването на капиталовите разходи с 46%, намаляването на средствата за гориво с 25% и съкращаване на експлоатационните разходи с 14%.

Подробности на: https://www.nei.org/resources/reports-briefs/nuclear-costs-in-context

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари