ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – АЕЦ „Ханхикиви-1“ – В Япония започна производството на основното оборудване за Турбинния остров

15.10.2019

Компанията GE Steam Power започна производство на турбогенератора за финландската АЕЦ „Ханхикиви“ 1, като пристъпи към изработване на ротора на генератора в завода Japan Steel Works в град Муроран, Япония.

 

Турбогенераторната инсталация е един от основните компоненти на атомната електроцентрала.
Днес бе дадено началото на отливането на заготовките-слитъци за ротора на турбогенератора, а коването на заготовките ще започне на 25 октомври.

Договорът между компаниите RAOS Project, доставчик за АЕЦ „Ханхикиви“ 1, и Alstom Power Systems, която е част от GE Steam Power, бе подписан през 2016 г. Според документа, GE Steam Power отговаря за доставките на парната турбина Arabelle, турбогенератора и основната част от оборудването за турбинния остров за новата АЕЦ във Финландия.

Проектът за АЕЦ „Ханхикиви“ 1 предвижда изграждане на един енергоблок на основата на съвременния реактор с руски дизайн ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“ с мощност 1200 MW.

Възложител, собственик и оператор на бъдещата АЕЦ е финландската проектна компания Fennovoima Oy. Основен доставчик за АЕЦ „Ханхикиви“ 1 е компанията RAOS Project Oy, дъщерна на „РЕИН“ (част от руската корпорация „Росатом“).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари