ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Време е ЕС да спре да вярва в ужасните истории на Greenpeace

13.10.2019

„Академик Ломоносов” ще стане най-малката и най-северна атомна електроцентрала в света, когато бъде пусната в експлоатация, но и на нея може да се появят конкуренти.

 

 

Изследователи от Съединените щати, Южна Корея, Русия, Франция, Китай, Аржентина, Япония и Индия в момента работят върху приблизително 50 различни проекта за създаване на малки модулни реактори.
В допълнение, бързите климатични промени в Арктика и глобалните усилия за преминаване към нисковъглеродни източници на енергия подтикнаха китайски, френски и американски изследователи да се присъединят към своите руски колеги като част от проучването на перспективите за ядрена енергетика в морето.

Западните медии не разбраха колко важен е проектът за създаване на плаващи АЕЦ, каквато е „Академик Ломоносов”.
Greenpeace и други екологични групи излязоха с провокативни и подвеждащи изявления, в резултат на което проектът беше наречен „ядрен Титаник“ и „Чернобил на леда“.

За съжаление, доминирането на антиядрените настроения над конкретните научни факти е отличителен белег на всякакви дискусии в ЕС, засягащи ядрената енергетика от 80-те години насам.

Емисиите на въглероден диоксид

Що се отнася до АЕЦ, според данни от Междуправителствена експертна група на ООН по изменението на климата, средните емисии на въглероден диоксид са само 12 грама на 1 kWh.

Следователно тези, които са загрижени за емисиите на CO2, трябва да дават предпочитание на ядрената енергетика.

Например при използване на въглища средното ниво на емисиите на въглероден диоксид е 820 грама на 1 kWh, а при използване на природен газ – 490 грама на 1 kWh, слънчева енергия – 48 грама на 1 kWh, хидроенергия – 24 грама на 1 kWh.

Освен това, ядрената енергетика не страда от проблеми свързани с прекъсване на производството, както е при вятърните или слънчевите електроцентрали.

Подробности на: https://regnum.ru/news/polit/2746160.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари