ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Без ядрената енергетика намаляването на емисиите от парникови газове е трудно за постигане

12.10.2019

Климатичните промени са едно от глобалните предизвикателства на нашето време и целта за намаляване на емисиите от парникови газове ще бъде постигната трудно без значително увеличаване на използването на ядрената енергия.

 

 

 

Това заяви изпълняващият длъжността генерален директор на МААЕ Корнел Феруца на откриването на Международната конференция за промяната на климата и ролята на ядрената енергетика, провела се тази седмица във Виена.

АЕЦ практически не изпускат парникови газове или замърсители на въздуха по време на работата си и през целия си живот са втория най-ниско излъчващ източник на вредни емисии след хидроенергетиката.

Понастоящем в 30 държави работят 449 ядрени реактора, които произвеждат 10% от световната електроенергия и една трета от нисковъглеродното електричество.

Що се касае до предотвратяването изпускането на вредни емисии, това се равнява годишно на 400 милиона автомобили по-малко по улиците.
Феруца заяви, че около 70% от електроенергията по света е от изгаряне на изкопаеми горива. Ако трябва да се постигнат климатичните цели, до 2050 година 80% от електроенергията трябва да бъде осигурена от нисковъглеродни източници.

Подробности на: https://www.nucnet.org/news/reducing-emissions-difficult-to-achieve-without-nuclear-10-1-2019

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари