ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вашингтон няма да се намесва в спора между Литва и Минск и предлага да доставя гориво за Беларуската АЕЦ

09.10.2019

Ядрено гориво за Беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ), която се изгражда близо до литовската граница и на 50 км от столицата на страната, също би могло да бъде доставяно от САЩ.
За това заяви в понеделник зам.-министърът на енергетиката на САЩ Рита Барануол.

„Реактори, като тези, които се изграждат в Беларус, работят безопасно в различни страни по света. В бъдеще американските доставчици биха могли частично да им осигурят гориво“, каза тя.
Американският чиновник призова Литва да не прекъсва диалога с Минск. „Съединените щати призовават Литва и Беларус да продължат преговорите, като същевременно поддържат прозрачност“, каза Баранул.

Литва е строг критик към изграждането на атомната електроцентрала; във Вилнюс я наричат опасна. Литовският парламент обяви БелАЕЦ за заплаха за националната сигурност и прие закон, забраняващ преминаването на електроенергия от нея през литовските електрически мрежи.

Барануол и Рик Пери участваха в понеделник.в международна конференция за евроатлантическото енергийно сътрудничество в столицата на Литва

 Във Вилнюс Пери каза на репортери, че САЩ не възнамеряват да се намесват в спорове относно безопасността на Беларуската атомна електроцентрала и препоръча на Литва да разреши проблема чрез Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и чрез диалог с Минск.

Изграждането на БелАЕЦ, реализирано с участието на държавната корпорация „Росатом”, започна през 2009 г. в близост до град Островец (област Гродно). Първият блок на централата трябва да бъде пуснат в началото на 2020 г.

В Беларус считат, че твърденията на Литва са на политически план и че сигурността на АЕЦ ще бъде гарантирана в съответствие с най-високите стандарти.

Подробности на: https://www.newsru.com/world/07oct2019/usbynppfuel.html?utm_source=rss

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари