ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Москва проверяват влака от Берлин, където бе регистрирана повишена радиация

10.10.2019

Специалистите проверяват пътнически влак, пристигащ от Берлин на Беларуската гара в Москва, в един от вагоните на който е регистриран повишен радиационен фон.
Това съобщиха за ТАСС във вторник от екстремалните служби.

 

 

„Влакът пристигна на Беларуската гара. Сега там работят специалисти по радиационен контрол (ФГУП) “Радон“. Извършва се проверка“, каза събеседникът на агенцията.

По-рано редица СМИ съобщиха, че в едно купе и в тоалетната на един от вагоните на влака още на границата е регистриран повишен радиационен фон.

Източникът на ТАСС обясни, че това може да се случи, ако във влака е „пътувал пътник след лечение от онкологично заболяване.
„Такива случаи са регистрирани  нееднократно“, добави той.

Източник: https://tass.ru/obschestvo/6976544

 

В потвърждение на гореизложеното във вторник Министерството на извънредните ситуации (МЧС) даде следното изявление за печата:

„Лабораториите на Министерството на извънредните ситуации и „Радон” извършиха измервания във вагона на влака Берлин-Москва, пристигащ в Беларуската гара на Москва. Радиационният фон е в рамките на нормите. Няма заплахи за здравето на пътниците от този влак“.

Б.Р. – Както се казва – „след дъжд – качулка”.
Съвременните радиофармацефтични препарати, предназначени за диагностика и терапия на онкологични заболявания, са с изключително малък период на полуразпад.
Така, че след няколкото дни от изписването на пациента остатъчният радиацинен фон да е в рамките на допустимите стойности. Но при прецизен спектрометричен анализ би могло еднозначно да се идентифицират следите от изотопа.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари