ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом – Как ще се развива Северният морски път

09.10.2019

Ние имаме план и към него се придържаме:

 

Първо, до 2035 г. трябва да бъдат пуснати в експлоатация осем нови атомни ледоразбивача: пет кораба по проекта 22 220 с мощност 60 MW и три „Лидер” с мощност по 120 MW.
Арктика, Сибир и Урал се завършват в Балтийския завода и са подписани договори за още два ядрени кораба (те ще бъдат пуснати в експлоатация преди 2025 г.). Според зам. директорът на дирекция „Северен морски път“ Максим Кулинко, всички решения са взети за ледоразбивача „Лидер“, а договор за строителството се очаква до следващата година с далекоизточната „Звезда”.

Второ, до 2024 г. е необходимо да се построят 16 аварийно-спасителни съда.
Според Росатом и Министерството на транспорта това е достатъчно, за да се гарантира безопасността на корабоплаването както на руски, така и на чуждестранни кораби.

Трето, необходимо е да се развие инфраструктурата на морските пристанища. На първо място, във федералната програма става дума за изграждане на терминала за втечнен природен газ и стабилен газов кондензат «Утренний» в Обския залив за проекта «Арктик СПГ-2».
Глагосекспертиза одобри строителната документация през юни тази година. Това включва и преустройването на залива Север в източната част на Енисейския залив и терминала за въглища „Чайка” в Таймир. И този списък ще се допълва.

Четвърто, до 2025 г. трябва да бъдат изстреляни до 12 спътника, които ще предоставят оперативна сводка за метеорологичните и хидрологичните данни, както и ще осигурят точен анализ на ледената обстановка.
Тази работа се извършва съвместно с Роскосмос и Росхидромет.

Общият бюджет на федералната програма на Северния морски път е 707,3 милиарда рубли.

Източник: https://vk.com/stranarosatom?w=wall-48616987_3745

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари