ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентите на Литва и Латвия не можаха да се споразумеят за вноса на електроенергия от Беларуската АЕЦ

05.10.2019

Президентът на Литва Гитанас Науседа и неговият латвийски колега Егилс Левиц на съвместна пресконференция на 3 октомври във Вилнюс потвърдиха, че различията в техните позиции относно изградената в Беларус атомна електроцентрала все още не са разрешени.

 

Според Delfi с позоваване на балтийската информационна агенция BNS, страните се съгласиха, че е необходимо да се изисква от Беларус да спазва изискванията за безопасност при изграждането на това ядрено съоръжение, но признаха, че подходите им към въпроса за блокиране на вноса на електроенергия от Беларуската атомна електроцентрала са различни.

Науседа подчерта, че Литва ще предприеме всички възможни мерки, за да предотврати навлизането на беларуска електроенергия на литовския пазар след пускането на атомната електроцентрала. Латвия отклони искането на Литва да блокира електроенергията от Беларус.

Според него този вид разногласия може да се превърне в пречка за изключването на балтийските страни от електрическия пръстен на Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва (БРЭЛЛ), функциониращ от съветските времена, и тяхното синхронизиране с електропроводите в Западна Европа.

„По този начин говорим за петгодишен преходен период до 2025 г. В същото време трябва да се опитаме да намалим този проблем възможно най-скоро, по който имаме различни мнения – ние в литовското и латвийското правителство “, каза Левиц.

Президентът на Латвия подчерта, че Вилнюс и Рига „имат еднакви съмнения и притеснения по отношение на безопасността на централата“ и увери, че неговото правителство „внимателно следи за спазването на нормите за безопасност“.

Източник: https://naviny.by/new/20191003/1570119688-prezidenty-litvy-i-latvii-ne-smogli-dogovoritsya-ob-importe-elektrichestva-s

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари