ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Съревнованието между Русия и САЩ за Арктика навлиза в нов етап

05.10.2019

Русия

Реакторите на най-мощния атомен ледоразбивач в света излязоха на МКУ

 

 

На най-мощния универсален атомен ледоразбивач в света Арктика бе пусната реакторна установка, заяви говорител на Росатом пред РИА Новости.
Той обясни, че по този начин започва контролирана ядрена верижна реакция и реакторът е приведен до минималното ниво на мощност, достатъчно за контролирането и.

„Освен това, след необходимите тестове, реакторите ще бъдат доведени до енергийното ниво на мощност. И тогава ще започнат ходовите изпитания “, отбеляза представителят на държавната корпорация.

Военният експерт Василий Дандикин направи следната оценка: „Това е пилотният кораб, ледоразбивач от ново поколение с атомна енергия, който в момента е най-мощният в света.
Мощността му ще позволи да пробива лед с дебелина три метра – това е много важно. Той може почти целогодишно да прекарва кервани през ледовете“, каза Дандикин пред радио„ Спутник “.

Ледоразбивачът разполага с компактна и икономична реакторна инсталация RITM-200, която се състои от два ядрени реактора с топлинна мощност 175 MW всеки. Неговата компановка позволява да се постави основното оборудване вътре в корпуса на парогенераторната установка.

Универсалните ядрени ледоразбивачи ЛК-60Я с мощност от 60 MW ще станат най-големите и най-мощните в света. Основната им цел е да осигурят руско лидерство в Арктика. Дължината на съда е 173,3 м, ширина – 34 м, водоизместимост – 33,5 хиляди тона.
Те трябва да осигурят преминаването на кораби с въглеводородни суровини от полетата на полуостровите Ямал и Гидан и от шелфа на Карско море до пазарите на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

САЩ

В същото време американската страна се стреми да ограничи възможностите на Русия в Арктика и да предотврати придобиването на превъзходство в този регион.
В средата на лятото заместник-ръководителят на бреговата охрана на САЩ вицеадмирал Даниел Абел заяви, че на САЩ са нужни шест нови ледоразбивачи, за да се конкурират успешно с Русия в Арктика.

 

„Засега ние имаме единствения ледоразбивач Polar Star (Полярна звезда) и той е на 40 години“, призна вицеадмиралът по време на конференция за въздействието на стопяването на арктическия лед върху операциите на ВМС.

Той обърна внимание на факта, че Русия вече е създала шест нови бази в региона и е изградила толкова нови ледоразбивачи.

Във Вашингтон многократно изтъкваха необходимостта от противодействие на нарастващото руско влияние в Арктика.
Американският държавен секретар Майк Помпео изрази загриженост относно „руските претенции“ към международните води на Северния морски път и плановете на Москва да го свържат с китайския морски „Пътят на коприната“.
Джон Болтън, който тогава беше съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност, обеща, че Вашингтон скоро ще установи целогодишно присъствие в Арктика.

Той заяви, че това би било възможно, когато новите ледоразбивачи на САЩ бъдат пуснати в експлоатация.

През април Пентагонът подписа договор за изграждането на ледоразбивач от тежък клас за бреговата охрана като част от програмата за полярна охрана (Polar Security Cutter), която предвижда изграждането на три такива кораба от среден и тежък клас. Те трябва да заменят двата остарели ледоразбивача.

Източник: https://www.gazeta.ru/army/2019/10/04/12737059.shtml

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари