ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТИТАН-2 и консорциумът Framatome-Siemens подписаха договор за доставка на оборудване за АЕЦ „Ханхикиви“ 1 във Финландия

03.10.2019

Холдингът „Концерн ТИТАН-2“, изпълнител на строителството и доставката на оборудване за финландската АЕЦ „Ханхикиви“ 1, подписа договор с консорциума между френската компания Framatome SAS и германската Siemens AG за доставка на основната част от Автоматизираната система за управление на технологичните процеси (АСУТП).

Документът бе подписан след конкурсна процедура с участие на международни компании, които са лидери на пазара в сферата на осигуряване на комплексни решения за АСУТП за обекти от ядрената енергетика.

Ръководството и интеграцията на дейностите по проекта за АЕЦ „Ханхикиви“ ще се осъществяват от „Русатом Автоматизирани системи за управление” (РАСУ), дъщерна на руската корпорация „Росатом“.

 

Подписването на договора се състоя в Москва в рамките на Руската енергийна седмица в присъствие на първия заместник генерален директор и директор на Блока за развитие на международния бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров, Вили Майкснер – главен изпълнителен директор на департамента за производство на електроенергия и газ на Siemens AG и Бернар Фонтана – главен изпълнителен директор на Framatome.

Техническите решения на Framatome се използват в проекта за Ленинградската АЕЦ 2, която е референтна на АЕЦ „Ханхикиви“ 1.

Първостепенна задача в рамките на подписания договор ще бъде разработване на документацията, необходима за лицензиране на проекта.

За проекта:

Проектът за АЕЦ „Ханхикиви“ 1 предвижда изграждане на един енергоблок на основата на реактора с руски дизайн ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“ с мощност 1200 мегавата.
Възложител, собственик и оператор на бъдещата АЕЦ е финландската проектна компания Fennovoima Oy.

Централата ще бъде построена на нос Ханхикиви в региона на Северна Остроботния.
Понастоящем проектът се намира на етап лицензиране и подготвителни дейности на площадката за изграждане на централата.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари