ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индийската енергийна компания NTPC ще изгражда слънчев парк от 5000 MW

01.10.2019

Индийската държавна енергийна компания NTPC няма да строи електроцентрали, работещи на въглища през следващите години, за да намали въглеродния си отпечатък.
В същото време компанията инвестира приблизително 3,5 милиарда долара в гигантски соларен парк с мощност 5 GW (5000 MW) в щата Гуджарат.

 

 

 

Електроцентралата ще бъде изградена поетапно през следващите пет години.

В исторически план NTPC се е специализирала в топлинни, почти изключително въглищни генерации. Компанията управлява 53 електроцентрали.
В допълнение, още девет електроцентрали на въглища и една на газ са собственост на съвместни предприятия или дъщерни дружества. Общата мощност на всички тези съоръжения е 55,78 GW.

До 2032 г. компанията планира да увеличи генериращите си мощности до 130 GW, включително въвеждането на 32 GW нови ВЕИ мощности. По този начин част от електроцентралите на базата на изкопаеми горива в портфолиото на NTPC ще бъдат намалени от 96% на 70%.

За справка

По-рано стана известно, че правителството на Индия планира да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници до 260 GW през 2024 г. До 2022 г. целта, определена на 175 GW, включително 100 GW слънчева енергия и 60 GW за производство на вятър, може да бъде надвишена. Общият капацитет на съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници ще достигне 225 GW.

Също така планът на компанията включва не просто намаляване на въглищните централи, а съвместната им работа със соларните. В прессъобщението се посочва, че тези два типа могат да работят в тандем: през деня производството ще бъде от слънчева електроцентрала, а през нощта – от въглищна централа. За мен лично е трудно да си представя разходите за „запалване и гасене“ на електроцентрали, работещи с въглища, може би индианците са разработили този механизъм

Източник: Хабр

One Response to Индийската енергийна компания NTPC ще изгражда слънчев парк от 5000 MW

  1. Красимир Христов on 01.10.2019 at 21:41

    Не е точно по темата, но затова пък е достатъчно интересно:
    „Ученые предупреждают о невероятно сильных солнечных бурях“
    http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/uchenye-preduprezhdayut-o-neveroyatno-silnykh-solnechnykh-buryakh?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари