ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Човешкият фактор“ извади от строя Хмелницката АЕЦ

30.09.2019

Вчера обещах да ви разкажа за една сериозна авария в турбинна зала на първи енергоблок на централата от преди повече от месец.
Опитах се почерпя вода от извора. Но се оказа, че моите добри познати от преди Майдана, вече не са склонни да споделят такива ситуации, даже и само в технически план.
А някои, все пак, в името на старата дружба споделиха по нещичко но само за лична информация.

Затова ви предлагам фрагмент от една публикация. Изнесеното в нея, според мен, е твърде близко до действителността.

 

 

 

В същото време наскоро стана известно за голяма авария в Хмелницката АЕЦ. Както народният депутат от партията „Слуга на народа“, представителят на президента на Украйна Владимир Зеленски в правителството Андрей Герус заяви, че през август в една атомна електроцентрала в един от енергоблоковете е изгорял турбогенераторът.

„В средата на август (след деветмесечен ремонт), когато генераторът беше пуснат в експлоатация, той изгаря на 1-ви блок на атомната електроцентрала (тампон, изработен от плат, използван за почистване на охладителната система, беше забравен в системата за охлаждане). Ядреният блок с мощност 1000 MW напълно бе спрян автоматично.“ , Написа Герус във Facebook на 24 септември.

Според него, поради тази авария и нейните последици, сега Украйна трябва допълнително да натрупа 1 милион тона въглища, за да премине успешно отоплителния сезон 2019/2020.

В същото време украинските медии съобщиха, че ръководството на „Енергоатом“ предприе мерки, за да скрие небрежността и да изфабрикува причината за инцидента като саботаж.
Според резултатите от работата на комисията на Министерството на енергетиката е установено, че непосредствената причина за късото съединение в турбогенератора е прегряването на прът № 41Н на статора на турбогенератора.

Което от своя страна е причинено от наличието на чужд предмет в тръбата на охладителната система – тампон, изработен от плат, който се използва при регламентни дейности за почистване на системата за охлаждане.

В същото време комисията установи, че оперативният персонал на ХАЕЦ не е предприел никакви мерки по време на предпусковите дейности за предотвратяване на повреди на турбогенератора, тъй като съответните системи за наблюдение и управление на енергоблок № 1 сигнализират за отклонение в работата на турбогенератора (повишена температура, колебанията в налягането в охладителната система) в продължение на половин час до късото съединение.

Така, според заключенията на Комисията, причините за аварийна ситуация в централата са неправилното обезпечаване от „Енергоатом“ на ремонтните дейности по оборудването, нарушаването на установените процедури и непредприемането на мерки за недопускане на повреди на оборудването.

Според предварителните разчети на специалистите, като се има предвид цената на повредения турбогенератор, възстановяването на който не е икономически целесъобразно и последствията от недостатъчното производство на обемите електроенергия, декларирани за пазара – преките финансови загуби на Энергоатом във връзка с извънредната ситуация могат да надхвърлят 4 милиарда UAH.

Източник: http://alternatio.org/events/all/item/74244-chelovecheskiy-faktor-vyvez-iz-stroya-hmelnitskuyu-aes

А версията на ръководството на централата можете да прочетете на: https://khm.depo.ua/rus/khm/na-khaes-prodovzhuyut-remontuvati-turbogenerator-shcho-viyshov-iz-ladu-201908221016496

Няма да правя коментар, прочетете внимателно двете публикации и сами си направете изводите.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари