ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бил Гейтс: „Бъдещето на човечеството е войната за климата“

27.09.2019

В очакване на срещата на върха на ООН за изменението на климата основателят на Microsoft и филантропът Бил Гейтс изрази увереност, че ефектите от глобалното затопляне ще засегнат всички.
Климатичната катастрофа може да предизвика процеси, които ще доведат до нова война.

Америка най-накрая започва да признава заплахата от глобалните климатични промени, пише  Guardian.
Според скорошно проучване на CBS News, две трети от жителите на САЩ смятат изменението на климата за криза или за сериозен проблем и повечето са убедени, че трябва незабавно да се предприемат действия за неговото разрешаване.

„Иронията е, че Черна Африка е отговорна за по-малко от 1% от [глобалните] емисии“, заяви основателят на Miscorosft Бил Гейтс в интервю за Quartz, „и въпреки това те ще понесат най-големите трудности”.

Той обясни, че изменението на климата ще създаде опасна за живота комбинация от топлина и влажност в екваториална Африка и ще навреди на селското стопанство и населението на региона, което повече от останалия свят живее а сметка на обработвенето на земята.
Ефектите от горещините са недостиг на храна и глад. Което драстично увеличава вероятността от граждански вълнения.

Сега можем да наблюдаваме пример за такава верижна реакция в Сирия. Конфликтът в тази страна започна през 2011 г., когато уличните бунтове в двата най-големи града се превърнаха в пълномащабна гражданска война. Често обаче се пренебрегва, че преди да започне конфликтът, страната пострада от една от най-сериозните суши в историята. Селското стопанство беше силно повредено, повече от 1,5 милиона души изоставиха нивите си и избягаха в градовете. Някои учени смятат, че това е послужило като катализатор за конфликт.

Войната беше повод за масовото преселване на милиони сирийци, които избягаха в съседния Ливан и Турция, а след това в Южна Европа и отвъд нея. Вълната от мигранти дестабилизира регионите и разбуни националистическите настроения. Много африкански страни могат да повторят съдбата на Сирия, каза Гейтс.

„Казват, че тъй като сирийското земеделие има ниска производителност, това предопределя нестабилността на страната“, продължи той. „Но ако погледнете всички тези африкански страни, където могат да възникнат в случай на вълнения агрокултурни проблеми, резултатът ще бъде доста страшен.”

Преди година Бил Гейтс, наред с други, оглави Глобалната комисия за приспособяване към изменението на климата, която включва 17 страни. До края на 2019 г. експертите обещават да подготвят план за действие в контекста на глобалното затопляне.

Подробности на: https://hightech.plus/2019/09/17/bill-geits-budushee-chelovechestva—voini-iz-za-klimata

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари