ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бил Гейтс: „Спрете да давате субсидии за слънчевите и вятърни електроцентрали“

26.09.2019

След няколко десетилетия на правителствени инициативи енергетиката на слънцето и вятъра се е развила достатъчно, така че производителите да могат да намалят цените и да се конкурират честно с изкопаемите горива, сигурен е основателят на Microsoft.
Време е да защитим по-уязвимите технологии.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви в интервю за Bloomberg Television, че соларните и вятърните електроцентрали вече ще оцелеят и без субсидии, така че е време да пренасочите държавните пари към нови технологии, които се нуждаят от тях повече.

„Данъчните стимули трябва да бъдат насочени към неща, които имат по-големи затруднения – съхранение на електроенергия, офшорни вятърни централи, които все още имат огромна цена“, каза Гейтс, който през 2018 г. влезе в състава на ръководството на Глобалната комисия за адаптация към изменението на климата.

Въпреки цялата си ефективност офшорните вятърни електроцентрали изискват два пъти повече разходи от наземните турбини, пише Bloomberg.
Цените на батериите също остават високи, но съхранението на енергия е ключова технология за задоволяване на нуждите при безветрие за вятърните, или след залез слънце при слънчевите електроцентрали.

„Прогресът на слънцето и вятъра е много полезен – казва Гейтс, но слънцето не свети по 24 часа на ден“.

Цените на тези видове енергия вероятно няма да паднат много, а други видове технологии – включително всички технологии за намаляване на емисиите на парникови газове – сега изискват подкрепа.

Един от фондовете на Гейтс, Breakthrough Energy Ventures, вече инвестира десетки милиони в стартиращи компании, работещи по този въпрос, и също основава Boston Metal.
В него възпитаниците на MIT разработват метод за производство на стомана без емисии на въглероден двуокис.

Предложението на Гейтс има смисъл, пише MIT Technology Review, но не забравяйте, че възобновяемата енергетика е принудена не само да се конкурира с изкопаемите горива в цената, така че енергийните компании да я предпочетат, когато търсят нов източник на електроенергия.
Новата енергетика трябва да стане достатъчно печеливша, така че затварянето на вече работещи ТЕЦ да стане икономически изгодно.
А това все още е твърде далеч.

Източник: https://hightech.plus/2019/09/18/bill-geits-hvatit-davat-subsidii-na-solnechnie-i-vetryanie-stancii

Tags: , ,

One Response to Бил Гейтс: „Спрете да давате субсидии за слънчевите и вятърни електроцентрали“

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари