ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Професор Янко Янев – За Чернобил – честно

19.09.2019

Международната академия за ядрена енергия и няколко други организации ще проведат днес – 19 септември 2019 г. сесия, озаглавена „Честно за Чернобил. 33 години по-късно.“
Сесията ще се проведе във Виена от 18:30 часа местно време в Techgate Tower. Сред поканените лектори са д-р Абел Хулио Гонзалес, Юрий Сараев, д-р Родолфо Крус Суарес.

 

Българинът – професор Янко Янев, в навечерието на семинара сподели своето виждане в есклузивно интервю за електронното издание AtomInfo.Ru.

Най-важната дума в името на сесията е „честно“. Както знаете, тази година се появи сериалът за Чернобил, показващ събитията в атомната централа в Чернобил в драматични цветове – партията командва хората, те умират и т.н. Показаното в сериала няма нищо или почти нищо общо с реалността.

Реакцията на професионалната общност по света на тази поредица е добре известна. Почти всички казаха, че от поредицата няма полза за ядрената енергетика в момента, когато говорим за изменението на климата и каква роля могат да играят атомните елекроцентрали в борбата с това, особено в големите държави.

САЩ, Европейският съюз, Русия, Индия и Китай са големи държави и големи замърсители с CO2. Следователно те трябва да развиват ядрена енергетика. Но сериали като „Чернобил” плашат хората.

Нашият проблем е младото поколение. То се учи в Интернет, то взема информация от Google. И ядрените специалисти трябва да работят с него.
Не оспорваме мащаба на катастрофата, казваме, че беше катастрофа – но възразяваме срещу удивителната по своята некомпетентност картина, която ни показва сериалът „Чернобил”.

Искаме да кажем професионално и честно: „Да, имаше Чернобил и имаше такива и такива последствия, но те нямат нищо общо с холивудската картинка“.

Родолфо Суарес ще говори на сесията. След Чернобил те (в Куба) прегледаха почти 14 хиляди украински деца. Ще има други местни докладчици и всички ще говорят честно.

Дискусията на сесията ще се запише. Възнамеряваме да направим записа достъпен за ядрената общност, както и за широката общественост.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz/z05.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари