ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” споделя опита си с Украйна като участник на пазара на електроенергия

19.09.2019

На визита за обмяна на опит (бенчмаркинг) от 10 до 12 септември в АЕЦ „Козлодуй” бяха представители на украинската държавна компания „Енергоатом”.
Групата включваше 11 специалисти от ОП „Енергоатомтрейдинг”, Изпълнителната дирекция по производство и три атомни централи – Южноукраинската, Ровенската и Запорожката.
Темата на работната среща, организирана от Московския център на Световната асоциация на ядрените оператори WANO, бе „Енергиен пазар и участието на АЕЦ”.

 

 

На встъпителната среща Янчо Янков – директор „Производство”, отбеляза, че българската атомна централа вече има 15-годишен опит на енергийния пазар и подчерта, че екипът на АЕЦ с готовност ще сподели своите практики в тази област.

В рамките на трите дни експерти от управленията „Планиране и продажби” и „Финансови ресурси” изнесоха пред колегите си от Украйна поредица от презентации, обединени в девет тематични модула.
Представени бяха основните характеристики на енергийния пазар в България, организацията на търговския процес в АЕЦ „Козлодуй”, дейностите по планиране на производството и продажбите и активното участие на дружеството в борсовата търговия. Във фокуса на вниманието бяха поставени и въпросите за изпълнението на търговските договори, за мониторинга и отчитането на производството и продажбите, балансирането, комуникацията между звената и други важни за тях теми.

 

По време на визитата специалистите от „Енергоатом” посетиха Пълномащабния симулатор за реактори тип ВВЕР1000 и командната зала на 5 енергоблок.

На заключителното заседание, проведено на 12 септември, ръководителят на украинския екип Александър Адамович отбеляза, че споделената информация за 15годишния пазарен опит на АЕЦ „Козлодуй” е била изключително полезна, тъй като са представени и дискутирани важни аспекти и практически детайли за дейността на атомната централа като търговски участник на електроенергийния пазар.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари