ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кирил Комаров, „Росатом“: Енергийният сектор трябва да е гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя

17.09.2019

Държавната корпорация „Росатом“ участва в 24-ия Световен енергиен конгрес, който се проведе от 9 до 12 септември в Абу Даби, Обединени арабски емирства.
Основната тема на Конгреса тази година, който се проведе за първи път в Близкия изток, бе „Енергия за просперитет“.
На срещата лидерите на енергийния пазар обсъдиха съвместна стратегия за устойчиво и иновативно енергийно бъдеще, която ще осигури социален и икономически просперитет на страните в света.

 

 

Първият заместник генерален директор и ръководител на Блока за развитие и международния бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров отбеляза, че в условията на глобална трансформация на енергийните системи, където хората и техните нужди са на първо място, енергийният сектор трябва да бъде възможно най-гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя.

„На подобно изискване може да отговори тази енергийна система, в която ядрената енергия, като стабилен и надежден източник на производство, поема основния товар“, каза Комаров. И добави: „Ядрената енергия не само спомага за устойчивостта на енергийните доставки без отрицателно въздействие върху околната среда, но също така създава нови възможности за професионална реализация на младото поколение и дава мощен тласък на развитието на други области, като по този начин подобрява качеството на живот на всички“.

Заедно с ръководители на организации като Корпорацията за ядрена енергия на Обединените арабски емирства (ENEC), Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), Френската енергийна компания EDF и Китайската корпорация за ядрена енергия (CNNC), Кирил Комаров участва и в дискусия, организирана от Световната ядрена асоциация. В нея той отбеляза приноса на ядрената енергия за внедряването на иновативни решения в отговор на съвременните тенденции и предизвикателства пред енергийния сектор.

По време на Конгреса, ENEC и руската „Техснабекспорт“ (част от „Росатом“) подписаха нов Меморандум за сътрудничество в областта на ядрения горивен цикъл. Документът, парафиран от генералния директор на ENEC Мохамед ал Хамади и генералния директор на „Техснабекспорт“ Сергей Полгородник, удължава действието на меморандума от 2017 г. и създава основа за сътрудничество в областта на иновационните решения в ядрения горивен цикъл.

„Приветстваме удължаването на този меморандум, защото продължаваме осъществяването на програмата за мирното използване на ядрената енергия на ОАЕ в съответствие с международните стандарти за надеждност и безопасност. Партньорът ни „Техснабекспорт“ има великолепна репутация и многогодишен опит в областта на ядрения горивен цикъл и ние ще продължим да проучваме възможностите за дългосрочно сътрудничество“, заяви ал Хамиди.

„Росатом“ участва и в изложението на събитието, а щандът на корпорацията привлече интереса както на делегатите, така и на посетителите. Те имаха възможност да се запознаят с различни направления от дейността на „Росатом“, както в областта на ядрените, така и на неядрените енергийни проекти.
Беше представена информация за характеристиките на атомните централи с реактори от типа ВВЕР – 1200, тяхната безопасност и енергийната им ефективност.
Особена популярност придоби интерактивният макет на атомна централа, който показваше различните етапи на строежа на АЕЦ с руски реактор, еволюцията на реакторите от типа ВВЕР, както и карта с текущите проекти на „Росатом“ по света.

За справка

Световният енергиен конгрес е основното събитие на Световния енергиен съвет (WEC), както и едно от най-големите и уважавани събития в енергийния сектор, обхващащо всички аспекти и актуални тенденции в развитието на енергийната индустрия. От 1924 г. Конгресът, който се провежда на всеки три години, се превръща в уникална платформа за международен диалог и търсене на практически решения, необходими за осигуряване на устойчива екологична енергия. Следващият 25-и Световен енергиен конгрес ще се проведе през 2022 г. в Санкт Петербург.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари